Sveučilište u Zagrebu izrazilo potporu Ukrajini

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

SVEUČILIŠTE u Zagrebu izrazilo je snažnu potporu ukrajinskoj akademskoj zajednici koja uključuje pružanje ukrajinskim studentima pomoć kako bi se lakše uključili u studiranje na Sveučilištu.

"Sveučilište u Zagrebu solidarizira se s obiteljima članova akademske zajednice, njihovim prijateljima, sunarodnjacima i svima koji su se u prijateljskoj Ukrajini zatekli u teškim stradanjima tijekom posljednjih dana", kaže se u izjavi objavljenoj u srijedu.

"Kao institucija koja njeguje europske vrijednosti i razvija moderno, demokratsko, multikulturno i slobodno društvo, Sveučilište u Zagrebu s posebnom pozornošću i velikom tugom prati zbivanja u Ukrajini te se nada pronalasku mirnoga rješenja koje će dovesti do okončanja teškoga stradavanja i rata.

Ukrajina je među prvim zemljama koje su priznale Hrvatsku i time omogućila i našem Sveučilištu da djeluje autonomno u okviru Hrvatske."

Sveučilište želi omogućiti izbjeglicama nastavak obrazovanja

"Sveučilišta moraju biti središta intelektualnih, stručnih, kritičkih i moralnih rasprava, pacifističkih, proaktivnih i konstruktivnih inicijativa i aktivnosti, slobodnoga izražavanja mišljenja te mjesta na kojima se potiče suradnja i partnerstvo s institucijama i pojedincima diljem svijeta.

Stoga je dužnost sveučilišta da se svojim djelovanjem brinu i o budućnosti cijeloga čovječanstva te se zalažu za dijalog i slobodu svakoga pojedinca", kaže se i dodaje da su rat i ratna stradavanja suprotni sveučilišnim, znanstvenim, obrazovnim i općeljudskim vrijednostima.

Sveučilište u Zagrebu dalo je preporuku svojim sastavnicama da se studenticama i studentima koji su izbjegli u Hrvatsku, a žele nastaviti studij na Sveučilištu u Zagrebu, uvjetno omogući nastavak visokoškolskoga obrazovanja te da naknadno, posredstvom stručnih službi sastavnica, pokrenu postupak priznavanja razdoblja studija ili upisa u sljedeću akademsku godinu.

Pročitajte više