Svi žele solarne panele: Smanjuju zagađenje, a i račune za struju

Sadržaj nastao u suradnji s: Energycom

SVEGA dan nakon što je objavljen Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na službenim je stranicama podijelio informaciju o tome kako je dosad zaprimljeno čak 11.926 prijava. 

Hrvatska je po korištenju sunčeve energije tek na 26. mjestu u EU, s oko 220 megavata (MW) instaliranih fotonaponskih sustava. S obzirom na velik broj sunčevih sati, njih čak 2700 godišnje na Jadranu, taj podatak ukazuje na činjenicu da Hrvatska ne iskorištava svoj solarni potencijal. No, velik interes građana i rekordnih 120 milijuna eura osiguranih za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća u 2024. godini ipak ukazuju na porast korištenja solarne energije.

Predsjednik Uprave Energycoma, tvrtke specijalizirane za izvedbu solarnih elektrana za kućanstva i poduzetništvo, Nenad Šarančić ističe kako Fond ima značajnu ulogu u formiranju odluke o kupnji solarne elektrane, no smatra da nije riječ o jedinom faktoru.

“Ekološka osviještenost građana je definitivno napravila iskorak i primjećujemo da je i to sve značajnija stavka. I dalje je, naravno, mogućnost uštede na računima električne energije ono što vodi većinu građana na ovu investiciju.”

Nenad Šarančić
Foto: Energycom

Smanjenje zagađenja, ali i znatno manji računi za struju

Solarne elektrane tako ne samo da pridonose smanjenju zagađenja nego znatno utječu i na kvalitetu života. Prelaskom na solarnu energiju prosječno kućanstvo može značajno uštedjeti na godišnjoj razini, ovisno o navikama i potrebama korisnika, što se može provjeriti i pomoću ovog kalkulatora.

Svjestan je toga i Emil Jeniček, vlasnik OPG-a Jeniček Emil u Daruvaru, koji se za prijelaz na obnovljive izvore energije odlučio upravo zbog porasta cijena energenata.

“Već na prvom računu vidjeli smo smanjenje za oko 50 posto. Konkretno, račun za struju bio je 120 eura prije elektrane, a nakon što smo je ugradili, iznosio je 55 eura, što je nama umirovljenicima stvarno značajna razlika”, kazao je vlasnik.

Emil Jeniček sa suprugom živi u Daruvaru, a iako su oboje u mirovini, imaju OPG koji se bavi proizvodnjom lješnjaka i oraha. Na Javni poziv Fonda prijavili su se s ciljem da što prije dobiju povrat na investiciju solarne elektrane. Naime, u prosjeku je povrat na investiciju između sedam i devet godina, no uz subvenciju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost on može biti i upola kraći.

Emil Jeniček
Foto: Energycom

Sistem “ključ u ruke”, podrška i savjetovanje

A osim što projektira solarne elektrane prema individualnim potrebama, Energycom građanima poput Emila Jeničeka i njegove supruge pomaže i pri prijavi na natječaje Fonda. Budući da je za dobivanje sredstava potrebno zadovoljiti stroge tehničke uvjete pa tako, primjerice, stupanj korisnog djelovanja ugrađenih fotonaponskih modula mora biti najmanje 18 posto, stručnjaci iz Energycoma pomažu klijentima da zadovolje nominalnu vrijednost iskoristivosti solarnih panela, sigurnosne značajke i ostale tehničke karakteristike. Uz to, pomoći će im i pri ishođenju Dozvole za trajni pogon koju izdaje HEP.

“Ponuda Energycoma bila je apsolutno najprihvatljivija i jedina koja je nudila kompletni ključ u ruke za solarnu elektranu. Od opreme do montaže, sve je bilo uključeno, i to po cijeni u kojoj su mi neke druge tvrtke nudile samo opremu, bez montaže”, ističe vlasnik OPG-a te dodaje i kako su mu se iz Energycoma javili već nekoliko dana nakon što im je poslao upit.

Solarna elektrana Emila Jeničeka
Foto: Energycom

Mjesec dana poslije od Energycoma je naručio i dizalicu topline, ekološki prihvatljiv sustav grijanja prostora i vode koji smanjuje emisije ugljičnog dioksida, ali i račune za grijanje. “Grijanje na drva sve nam je više predstavljalo problem. Morali smo prijeći na grijanje na struju, zbog čega su se solarna elektrana i dizalica topline činile kao najbolja opcija kako nam računi ne bi bili previsoki, pogotovo kada cijene energenata skoče u nebesa.” 

Brzo i profesionalno osoblje

I Hrvoje Pereglin iz Nove Gradiške svima koji razmišljaju o solarnim panelima savjetuje konzultiranje s tvrtkama koje su stručne na tom području. 

“Montažeri i ostalo osoblje Energycoma profesionalno je odradilo svoj posao, ali bih ipak posebno spomenuo prodajnog predstavnika s kojim sam u kratkim crtama sve uspio riješiti telefonski. Kroz nekoliko dana našli smo se na mjestu postavljanja gdje sam dobio sve potrebne informacije iz prve ruke.”

Za solarnu se elektranu odlučio također zbog visokih računa za struju i grijanje, a iskoristio je i subvenciju Fonda, koja je iznosila 40 posto ukupnog troška postavljanja solarnih panela. “Prvi su benefiti bili vidljivi već prvi mjesec nakon postavljanja solarne elektrane. Račun se, zahvaljujući sunčanim danima, smanjio za 70 posto”, potvrdio je.

Hrvoje Pereglin
Foto: Privatna arhiva

Istaknuo je i da mu je tehnička podrška uvijek na raspolaganju, što je iznimno važno jer se solarne elektrane trebaju redovito održavati kako bi bile učinkovite. Prašina u zraku, pelud i vremenske nepogode mogu smanjiti učinkovitost elektrane do čak 35 posto. Uz čišćenje, tim stručnjaka iz Energycoma provjerit će stanje svakog pojedinačnog solarnog sustava, odnosno pregledati spojeve panela te ostale komponente poput baterija.

Solarna elektrana Hrvoja Pelegrina
Foto: Energycom

Dakle, građani koji se odluče na ugradnju solarne elektrane i/ili za dizalicu topline mogu poslati besplatan upit na službenoj stranici Energycoma, a kroz nekoliko dana očekivati i odgovor, kao i dolazak tehničara na mjesto postavljanja solarnih panela, nakon čega će dobiti konačnu ponudu prilagođenu svom objektu. A u slučaju da se odluče prijaviti na Natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća, stručnjaci iz Energycoma pomoći će im i da prikupe te ispune svu potrebnu dokumentaciju za prijavu.

Sponzorirani sadržaj donose Index i Energycom u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Pročitajte više