Švicarska tuži Google zbog nedovoljne zaštite osobnih podataka

ŠVICARSKA tuži internetsku tražilicu Google koja, prema mišljenju tajnika za sigurnost podataka, uslugom Google Street View, nedovoljno štiti osobne podatke građana. Google Street View korisnicima omogućava 360-stupanjske pogled na ulicu iz perspektive pješaka na ulici. "Lica ljudi i registarske oznake automobila se jako dobro vide", rekao je švicarski tajnik za sigurnost podataka, Hanspeter Thuer.

Predstavnik Googlea je u izjavi za javnost rekao da ga je tužba Švicarske iznenadila i razočarala te je dodao da je usluga Google Street View u Švicarskoj legalna te da će se Google "temeljito pripremiti na sudski proces".

Tajnika Thuera su najviše zabrinule slike koje prikazuju ljude na osjetljivim lokacijama poput  bolnica, zatvora ili škola. Prema njegovim riječima, problematična je i visina postavljenih kamera jer se njome vidi preko postavljenih zidova ili ograda što znači da se uslugom Google Street View vidi više od onoga što vide prolaznici. Tajnik je na taj problem upozorio Google u kolovozu, ali nikakve promjene nisu uvedene.

Do rasprave vjerojatno neće doći još nekoliko mjeseci, prenosi BBC.

Pročitajte više