Švicarska upozorava: Dolazi nam sve više ruskih špijuna

Foto: Hina/EPA

RUSKO špijuniranje u Švicarskoj je u porastu, priopćila je danas švicarska obavještajna služba nakon dva slučaja u koje su bili upleteni ruski agenti. 

"Ne mogu iznijeti puno detalja o ruskim aktivnostima u Švicarskoj, ali je jasno da imamo više aktivnosti nego prije", izjavio je za Reuters Jean-Philippe Gaudin, ravnatelj obavještajne službe NDB. "Ne mogu reći koliko špijuna, ali je znatno."

Švicarske vlasti vjeruju da je meta dvaju ruskih špijuna bilo švicarsko postrojenje za testiranje kemijskog oružja, a tužitelji također istražuju kibernetički napad na urede Svjetske antidopinške agencije u Švicarskoj.  

Švicarska meta zbog sjedišta međunarodnih organizacija u Ženevi

Gaudin je rekao da je Švicarska meta jer u njoj sjedište imaju mnoge međunarodne organizacije i nevladine udruge, posebice oko Ženeve. Sportske organizacije poput Međunarodnog olimpijskog odbora također bi mogle biti mete.

Po njegovim riječima, ne špijuniraju samo Rusi nego i agenti iz drugih zemalja.

"Danas je drukčije to što Rusi pokušavaju djelovati protiv naše osjetljive infrastrukture, a to predstavlja 'crvenu crtu'", kazao je on, misleći na crtu koja se ne smije prijeći.

Meta je bio i laboratorij koji je testirao novičok kojim je otrovan Skripalj

NDB je priopćio u rujnu da je radio s britanskim i nizozemskim kolegama kako bi spriječio rusku zavjeru čije je cilj bio, po pisanju novina, švicarski laboratorij koji testira nervne otrove poput novičoka. Britanija tvrdi da je Moskva koristila novičok u pokušaju ubojstva bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u engleskom gradu Salisburyju u ožujku i optužila je dvojicu Rusa u odsutnosti za pokušaj ubojstva.

Rusko veleposlanstvo u Bernu odbacilo je to švicarsko izvješće nazvavši ga "apsurdnim".

Pročitajte više