Svjedoci Rožića ne povezuju s eksplozijama po Lici

ČETVORICA danas saslušanih svjedoka, kao ni raniji svjedoci, nisu optuženog Ivicu Rožića povezali s podmetanjem eksploziva pod kuće srpskih povratnika u Lici, za što mu se sudi pred zagrebačkim Županijskim sudom.

Tek su dva svjedoka ustvrdila da su u jednom novinskom tjedniku pročitali da je Rožić osumnjičen za postavljanje bombi. No, o tome, kako tvrde, nemaju i osobnih saznanja.

Tako su na današnjoj raspravi svjedoci Đuro Radaković, te otac i sin Petar i Tihomir Glumac, opisali eksplozije podmetnutih bombi koje su se dogodile na njihovim njivama. Četvrti svjedok Rade Ljubojević opisao je eksploziju bombe postavljene u panj koji mu se prepriječio pred traktor na šumskom putu.

Optužnica Rožića, zvanog "bijeli vuk", tereti da je od 1996. do 1998. postavio 14 tzv. mina iznenađenja pod kuće, staje, u dvorištima i na polja srpskih povratnika pri čemu je poginulo pet osoba, a više ih je teško ranjeno.

S obzirom na iskaze svih dosadašnjih deset svjedoka, koji Rožića ne povezuju s eksplozijama, optuženi je predsjednika sudskog vijeća Miroslava Šovanja zamolio da ga pusti iz pritvora, no sudac mu je objasnio da i dalje postoje svi razlozi zbog kojih mu je pritvor i određen.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak.

U zagrebačkom okružnom zatvoru u Remetincu Rožić se nalazi od početka svibnja ove godine. Prije toga je dvije i pol godine bio pritvoren u riječkom zatvoru zbog postupka protiv tzv. gospićke skupine, kojoj se sudilo za ratne zločine počinjene 1991. U tom je postupku Rožić nepravomoćno oslobođen.

Pročitajte više