Svjedočio je divljačkom mučenju Glavaševića i Jean-Michela. Sve je prepričao

KAD je zamuklo oružje branitelja Vukovara, sve se živo počelo slijevati u vukovarsku bolnicu nadajući se boljim izgledima za preživljavanje i izlazak iz pakla srušenoga grada. JNA će ubrzo pokazati da je ni međunarodne organizacije, ni konvencije ni ljudska prava nimalo ne zanimaju.

Vukovarskog krvnika Veselina Šljivančanina tog je jutra 20. studenog u bolnici vidio Dragutin Berghofer Beli. Za HRT se prisjeća njegovih riječi: "Doktore, što se čeka? Ratno je stanje, bolničko osoblje i civili na desnu stranu, lakše ranjeni na lijevu stranu!".

Put u smrt

JNA je okružila bolnicu i upravljala evakuacijom. Bivši tapetar, u ratu dragovoljac, Berghofer se ukrcao u jedan od autobusa. Za većinu, bio je to put u smrt.

"Iz bolnice smo išli u kasarnu. Pet sati smo tamo sjedili, ali oni su sebi žrtve već izvadili iz autobusa", prisjeća se.

Već su u vojarni počela premlaćivanja. Opijeni pobjedom i bezvlašćem pod okriljem JNA, stigli su i razulareni rezervisti.

Dolazak na Ovčaru razbio je i zadnji tračak nade. Brutalno iživljavanje već je trajalo. Red batinaša čekao je svoje žrtve.

"Na Ovčari su suze išle, što od batina, razbili su mi glavu, klecala su mi koljena. Nema tamo hrabrosti", prisjeća se. 

"Bit će mesa, bit će mesa, klat ćemo Hrvate", pjevali su pripadnici JNA na ulicama grada.

Mučko ubojstvo Jean-Michela 

Prisjećajući se kako su tukli sve koji bi im bili na piku, prisjetio se i premlaćivanja Jean-Michela Nicoliera.

"Umlatili su i onog malog Francuza kojeg ja nisam znao. Sjećam se da je došao jedan, imao je kabel, ili je pendrek bio, i kaže ovako: "Di je Francuz?" I on se javi, bio je u sredini. A on njemu original mater, rekao mu je da je došao ustaše braniti, 'Kemo će tebi pokazati'", prepričava Dragutin Berghofer Beli.

"I tukao ga je, tukao i ovaj se više nije dignuo. Ali ga nije ubio...", dodaje.

Svjedočio je i divljačkom mučenju Siniše Glavaševića.

"Sedmorica su ga tukla. Zgazili su ga. Udaranje, mlataranje, šutanje, ostao je na nogama, normalno, prebijen, kao i mi svi, u strahu", prisjeća se.

S Ovčare ga je spasio vojnik JNA - sin doktora Mladena Ivankovića.

Pročitajte više