Svjedok C-25 o ulozi JNA u Baranji

SUĐENJE bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću za zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH nastavljeno je u ponedjeljak u Haagu svjedočenjem zaštićenog svjedoka C-25, pripadnika srpskog kriznog stožera, koji je govorio o stanju u Baranji tijekom ratnih godina.

Svjedok C-25 je odgovarajući na pitanja tužitelja Geoffreyja Nicea rekao da su pripadnici TO na području Baranje dobivali oružje iz vojnih rezervi koje je bilo distribuirano uz pomoć lokalnog SDS-a. Naglasio je da su visoki oficiri JNA iz Beograda pomagali u organiziranju kriznih štabova TO u Baranji. Posvjedočio je i da su pripadnici JNA zauzeli Batinski most i Kneževe vinograde.

C-25 je rekao da su političari iz Srbije, a imenom je naveo Vojislava Šešelja, dolazili u Baranju kako bi ´poticali nacionalnu svijest tamošnjih Srba´.

Ustvrdio je i da su se u Baranji nalazile i jedinice Državne sigurnosti (tzv. SDB) iz Srbije, tzv. crvene beretke, koje je C-25 osobno prvi puta vidio u zgradi MUP-a u Belom Manastiru u kojoj su neko vrijeme i spavali. Crvene beretke su, prema tvrdnjama svjedoka, uvele svojevrstan teror u Baranji kako bi spriječile odlazak srpskog stanovništva, organizirale su centre za obuku mladića sposobnih za vojnu službu i kontrolirale protok ljudi i robe na Batinskom mostu. Zapovijedao im je pukovnik Vasilije Miović, a jedinica je obilato sudjelovala i u švercu na tom području, kazao je svjedok.

Milošević je u protuispitivanju nastojao diskretirati svjedoka kao suradnika hrvatske protuobavještajne agencije (POA). S nekoliko desetaka pitanja Milošević je pokušao od zaštićenog svjedoka iznuditi odgovor da je na susretima s pripadnicima, pa čak i šefovima POA, primao instrukcije kako treba svjedočiti. C-25 je negirao te navode.

Milošević je, tijekom protuispitivanja optužio čelnika HDZ-a Branimira Glavaša da je dijelio eksplozive po slavonskim selima kako bi se minirale srpske kuće. C-25 nije potvrdio taj navod. Na sljedeće pitanje, ´je li mu poznato da su Srbi bili ubijani i bacani u Dunav i Dravu´, svjedok je odgovorio da zna za sedam ili osam slučajeva ubojstava uglednih Srba u području.

C-25 je također potvrdio Miloševićevu tvrdnju da su pripadnici Zbora narodne garde (ZND) u baranjskom selu Torjancima u travnju 1991. u dvije odvojene akcije ´prvo zaklali skupinu Roma, a zatim ubili još 25 civila´.

Dobar dio svjedočenja i protuispitivanja svjedoka C-25 odvijao se na zatvorenom dijelu sjednice. Suđenje će u utorak biti nastavljeno dodatnim tužiteljevim ispitivanjem istoga svjedoka.

Pročitajte više