Svjetska banka: Hrvatska puno napravila, no pred njom još dug i mukotrpan posao

DIREKTOR Regionalnog ureda Svjetske banke Andrew Vorkink danas je na godišnjoj konferenciji u Šibeniku izjavio da je Hrvatska u približavanju EUu dosad puno napravila, ali kako ne treba kriti da je pred njom još dug i mukotrpan posao te je istaknuo da s hrvatskom Vladom odlično surađuju na trenutačno tri za ulazak u EU bitna projekta: reformi javne uprave, stvaranju pozitivnog ozračja za inozemna ulaganja i stvaranju pravednijeg socijalnog sustava.

Regionalni ured Svjetske banke za Rumunjsku, Bugarsku i Hrvatsku održao je danas u hotelskom naselju "Solaris" godišnju konferenciju na kojoj se razmatralo stanje u tim državama i kako im pomoći na putu pridruživanja Europskoj uniji. Skup je okupio stotonjak sudionika iz Svjetske banke i tih država te promatrača. Nazočni su bili ministar za europske integracije RH Neven Mimica, te šef izaslanstva Europske komisije Jaques Wunenberg.

U izjavi novinarima direktor Regionalnog ureda Andrew Vorkink rekao je i da se Hrvatska u proteklu godinu dana zadužila kod Svjetske banke za 210 milijuna dolara, a od toga je financirana izrada novih katastarskih i zemljišnih knjiga, reforma mirovinskog sustava te podizanje sigurnosti prometa i modernizacija prometnica.

Neven Mimica istaknuo je da je Svjetska banka od svih međunarodnih financijskih institucija do sada pružila najveću pomoć Hrvatskoj te da se takva pomoć i dalje očekuje i to ne samo u kreditiranju i financiranju, nego i u pružanju stručne pomoći.

Tako stručnjaci Svjetske banke upravo izrađuju gospodarski memorandum Hrvatske, a on će utvrditi bilancu koristi i troškova koje će Hrvatska imati od ulaska u članstvo EU.

"Prvi rezultati su pokazali ono što smo i znali, da će kratkoročno troškovi biti veći od koristi, ali da će dugoročno korist biti mnogostruko veća", kazao je Mimica.

Pročitajte više