svjetska banka odobrila hrvatskoj drugu tranšu od 100 milijuna dolara sal zajma

Svjetska banka odobrila je jučer Hrvatskoj isplatu druge tranše Zajma za strukturnu prilagodbu (SAL), u iznosu 100 milijuna dolara, potvrđujući time da je Hrvatska uspješno dovršila svoj program strukturalne prilagodbe, izvijestili su danas iz zagrebačkog ureda Svjetske banke.

Uspješno dovršenje programa, koji je financijskim sredstvima poduprla Svjetska banka, veliko je postignuće za Hrvatsku i znak stalnog napretka na modernizaciji gospodarstva i približavanju europskim integracijama, navode iz Svjetske banke.

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je Hrvatskoj SAL Zajam, u iznosu od 202 milijuna USD, 4. prosinca 2001, s povlačenjem u dvije tranše. Rok otplate zajma je 15 godina, uključujući poček od pet godina, uz kamatu od samo 2,4 posto.

Cilj je zajma bio pomoći Vladinom programu strukturnih i institucijskih reformi. Taj program usmjeren je povećanju fleksibilnosti i učinkovitosti gospodarstva, što bi dovelo do ulaganja, otvaranja novih radnih mjesta i povećanja rasta temeljenog na izvozu; jačanja tržišnih institucija i fiskalne discipline; te poboljšanja okvira sustavnih poticaja za konkurentnije gospodarstvo, što bi, s druge strane, stvorilo okruženje povoljno za mala i srednja poduzeća (SMEs), koja bi prosperirala i smanjila bi se "siva ekonomija", pojašnjava se u priopćenju Svjetske banke.

"Današnje odobrenje druge tranše SAL-a označava prekretnicu u programu sveobuhvatnih reformi Republike Hrvatske. Hrvatska Vlada odlučno je započela provedbu ključnih i često teških reformi, koje će Hrvatsku dovesti na put održivog razvoja, održavanja makroekonomske stabilnosti i poboljšanja života u Hrvatskoj. Uspješne reforme također pridonose lakšoj i bržoj integraciji u europske strukture", rekao je Anand K. Seth, direktor Svjetske banke za južnu i srednju Europu (nadležan za Bugarsku, Hrvatsku i Rumunjsku).

"Vladi osobito treba čestitati na provedbi nekih teških, ali nužnih reformi, kao što su one vezane za povećanje fleksibilnosti tržišta rada. Aktivnosti Banke danas prepoznaju napredak što ga je Hrvatska postigla u poboljšanju svog programa gospodarskih i socijalnih reformi i prijelazu na tržišno gospodarstvo. Banka se nada da će uspješna provedba SAL-a osigurati dodatni zamah nastavku konsolidiranja i produbljivanja reformi", izjavio je Seth.

Otkako je Hrvatska godine 1993. pristupila Svjetskoj banci, Banka je financirala 22 projekata zajmovima u vrijednosti od oko 1,2 milijarde dolara, povučeno je 700 milijuna dolara, a istodobno su uručene brojne darovnice te Hrvatskoj pružena tehnička pomoć i savjetodavne usluge.

(Hina) db ds

Pročitajte više