Svjetska izvedba posljednje opere Antonija Vivaldija

Posljednja opera Antonija Vivaldija "Rosmira Fedele", izvedena prvi i posljedni put 1738. u Veneciji, bit će ponovno postavljena u Operi u Nici u izvedbi Baroknog ansamble iz Nice, a svečana premijera održat će se 21. ožujka. L

Orkestar želi djelo izvesti što autentičnije, priopćio je glazbeni ravnatelj i osnivač Baroknog ansambla iz Nice Gilbert Bezzina, dodajući da se razdoblje baroka u glazbi proteže od 1600. do 1760. godine, a "Rosmira Fedele" izvedena je 27. veljače 1738. prigodom karnevalskih proslava u kazalištu San Angelo u Veneciji.

Bila je potrebna godina dana da se u Nici postavi ova opera u tri čina, čiju režiju, scenografiju i kostimografiju potpisuje Gilbert Blin.

Među izvođačima su mezzosopranistice Marianna Pizzolato i Claire Brua, sopranistice Salome Haller i Rossana Bertini, Jacek Laszczkowski (kontratenor), Philippe Cantor (bariton) te John Elwes (tenor).

Libreto, čiji se original zajedno s ostalim Vivaldijevim operama čuva u torinskoj biblioteci, vjerno je prepisan. Iz njega nije izbačen nijedan dio, a melodije koje su nedostajale preuzete su, uz pomoć muzikologa, iz drugih Vivaldijevih lirskih kompozicija.

Opera "Rosmira Fedele" je pasticcio, što znači da ju je Vivaldi prema tadašnjem običaju uljepšao motivima koje je posudio od svojih suvremenika poput Pergolesija, Hassea i Haendela.

Glazbenici Baroknog ansambla iz Nice za izvedbu koriste autentične gudače instrumente, kako bi izvedba bila što vjernija onoj iz 18. stoljeća.

Gilbert Bezzina već je 1984. predstavio Vivaldiju baroknu operu "Krunidba Darija" iz 1716. godine.

Barokni ansambl iz Nice, koji godišnje nastupi na 50 koncerata, obuhvaća 15 gudača - profesionalnih glazbenika, koji s orkestrom nastupaju povremeno.

Pročitajte više