Svjetska poštanska unija: Poseban kod ne znači priznanje Republike Srpske

"DODJELA međunarodnog poštanskog koda Republici Srpskoj je čisto tehnička stvar i ne znači priznanje njenog suvereniteta", službeni je to odgovor Svjetske poštanske unije iz Berna prenosi Deutsche Welle, koja je ni kriva ni dužna umiješana u bosansku političku svađu oko toga znači li poseban poštanski broj za RS njeno skoro odcjepljenje.

Švicarske poštare iz Unije i dalje zbunjuje kako se moglo dogoditi da jedna zemlja pošalje zahtjev za kod, a potom se protiv toga buni, no to je itekako moguće kad je riječ o rascijepanoj BiH. Naime, u službenim dokumentima Svjetske poštanske unije stoji da u BiH postoje tri nadležna operatera - jedan u Sarajevu, drugi u Mostaru, treći u Banjoj Luci.

Nema nikakve sumnje da je zahtjev poslalo "Preduzeće da poštanski saobraćaj Republike Srpske", nakon čega su Švicarci samo odradili tehnički dio i priznali im poseban kod.

Kako postoji pravilo "jedan kod - jedna država", a RS je tek drugi izuzetak nakon Kosova, u BiH se zakuhala polemika o "podlozi za mnogo veće promjene" i o tome da RS ovim šalje jasan politički signal. Očitovanje pedantnih Švicaraca da je sve samo "tehnička stvar", teško da će smiriti strasti među predstavnicima dva BiH entiteta.

Pročitajte više