Svjetski burzovni indeksi pod pritiskom

Razočaravajući gospodarski pokazatelji iz Sjedinjenih Država, veće oscilacije cijena nafte te raznolika izvješća o poslovanju kompanija izazvali su veće korekcije vrijednosti najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa u proteklom tjednu.

Njujorški Dow Jones indeks završio je tjedan na razini od 10.192 boda, na tjednom dobitku od 0,3 posto, no promatrano od početka travnja bio je na gubitku od tri posto. Tehnološki Nasdaq oslabio je 0,6 posto, zaključivši tjedan na 1.921 bodu, pri čemu je njegov gubitak za protekli mjesec dosegao četiri posto.

Najviše je pogodio tržište dionica potkraj tjedna objavljeni podatak o usporavanju stope rasta američkog gospodarstva na 3,1 posto u prvom ovogodišnjem tromjesečju, nakon 3,8 posto zabilježenih u zadnjem lanjskom tromjesečju. Bio je to još jedan u nizu loših gospodarskih pokazatelja objavljenih posljednjih dana.

Od loših gospodarskih izvješća izdvaja se i ranije objavljen podatak o povjerenju potrošača instituta Conference Board, koji je pokazao pad povjerenja u travnju na najnižu razinu u posljednjih pet mjeseci. Među boljim pak izvješćima iz američkog gospodarstva ističe se podatak o neočekivanom skoku prodaje novih kuća u ožujku za 12,2 posto na rekordnu razinu, koji je donekle ograničio jačanje zabrinutosti glede usporavanja rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

Oštar pad cijena dionica, koji je uslijedio pod utjecajem slabih gospodarskih podataka i lošijih poslovnih rezultata kompanija, izbrisao je dobitke iz prethodnih dana i nastavlja turbulentna vremena na tržištu iz tjedna ranije kada je vrijednost Dow Jonesa zabilježila najnižu razinu u šest mjeseci.

"Gledamo izvješća o zaradama u posljednja tri tjedna i tržište bilježi pad cijena dionica, što je znak da tržište više brinu iduća tri do šest mjeseci nego 'stare vijesti' o zaradama u prvom tromjesečju", kazao je Peter Boockvar, valutni strateg u Miller Tabaku.

Jedan od većih blue-chip gubitnika bio je kemijski koncern DuPont čije su dionice pojeftinile za tri posto nakon što njegovi rezultati poslovanja nisu ispunili očekivanja tržišta. Optimizam ulagača na Wall Streetu narušila je i vijest o 5-postotnom padu cijena dionica Amazon.com-a nakon što je izvijestio o padu tromjesečne dobiti.

Na većem gubitku je bio još drugi po veličini američki proizvođač printera Lexmark, čije su dionice potonule 14 posto po objavi dobiti osjetno manje od očekivanja, što je posljedica cjenovnog rata na tržištu pisača. To je potaknulo pad cijena dionica ostalih pripadnika tehnološkog sektora, pri čemu su one Hewlett-Packarda i Della pojeftinile po tri posto.

S ove strane Atlantika, europska su tržišta na tjednoj razini zabilježila gubitke prateći kretanja na američkom tržištu i reagirajući na objavu rezultata poslovanja koja nisu ispunila očekivanja te oštrije oscilacije cijena nafte na svjetskom tržištu. Londonski Ftse indeks spustio se za gotovo jedan posto na 4.801 bod, a frankfurtski DAX bio je na tjednom gubitku nešto manjem od jedan posto, završivši na 4.184 boda.

Cijene dionica najvećeg europskog proizvođača čipova Infineona i nizozemskog proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML-a pale su za četiri odnosno sedam posto nakon objave razočaravajućih tromjesečnih poslovnih izvješća, potaknuvši slabljenje dionica i ostalih pripadnika europskog tehnološkog sektora. Gubitnicima se tako pridružio i njemački inženjerski div Siemens, zabilježivši pad cijena dionica od 1,7 posto, nakon što je izvijestio o manjoj od očekivanja operativnoj dobiti u prvom tromjesečju, uslijed daljnjih gubitaka u dijelu poslovanja s mobilnim telefonima. A francusko-talijanski proizvođač čipova STMicroelectronics zabilježio je pad cijena dionica za 4,6 posto nakon što je objavio da je poslovao s gubitkom u prvom tromjesečju. Dionice maloprodajnih lanaca također su bile na značajnijem gubitku posebice britanskih, pri čemu su one Kingfishera oslabile pet posto a Dixonsa za tri posto.

Lošem raspoloženju pridonio je i podatak njemačkog Ifo instituta o padu njemačkog poslovnog optimizma u travnju, treći mjesec zaredom, na najnižu razinu od rujna 2003.

Indeks Tokijske burze Nikkei završio je prošlotjedno poslovanje na 11.008 bodova, na tjednom gubitku od 0,33 posto.

(Hina) xvmo yvmo

Pročitajte više