Svjetski dan bolesnika - Ministarstvo zdravstva najavljuje Povjerenstvo i Zakon o pravima bolesnika

U POVODU Svjetskog dana bolesnika, koji se obilježava 11. veljače, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi najavilo je danas da pokreće osnivanje Povjerenstva za zaštitu i promicanje prava bolesnika, te izradu konačne verzije Zakona o pravu pacijenata.

Ministarstvo će u duhu zaštite ljudskih prava, poštivanja i zaštite života od njegova početka do prirodnog svršetka povodom 12. Svjetskog dana bolesnika ustrajati u naporima da svakom bolesniku i građaninu osigura jednaku zdravstvenu skrb i, sukladno mogućnostima, utvrdi jasna moralna mjerila za bolesnike i sve koji o njima skrbe, kaže se u priopćenju ministra Andrije Hebranga.

Svjetski dan bolesnika utemeljio je prije dvanaest godina papa Ivan Pavao II. kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme, te izrazio zahvalnost zdravstvenim i drugim djelatnicima koji o njima skrbe.

U središte pozornosti ove godine promiču se etički principi i obrazovanje zdravstvenih djelatnika s ciljem što kvalitetnijeg odgovora na potrebe bolesnika, nemoćnih i njihovih obitelji.

U povodu 12. obljetnice Svjetskog dana bolesnika Ministarstvo zdravstva upućuje svim bolesnicima i njihovim obiteljima najiskrenije želje za smanjenjem svake boli i potpunim ozdravljenjem.

Pročitajte više