Tadić odlučio da srpski premijer bude Mirko Cvetković

USPRKOS toga što mu je Demokratska stranka preferirala Bojana Pajtića, srpski predsjednik Boris Tadić se odlučio za Mirka Cvetkovića kao novog mandatara srpske vlade.

Tadić je svoju odluku obznanio večeras putem priopćenja, a u njemu se također navodi da će Cvetkovićevu vladu činiti ministri iz stranaka liste "Za evropsku Srbiju", koalicije SPS-PUPS-JS, koalicije "Za evropski Sandžak" i Saveza vojvođanskih Mađara.

Nova srpska vlada bi trebala imati 28 ministarstava, što je čini najvećom u regiji. Mnogi analitičari to tumače velikim brojem stranaka koje su sastavile vladajuću većinu što je dovelo do potrebe za velikim brojem ministarskih fotelja.

Novi premijer je, inače, u vladi Vojislava Koštunice imao mjesto ministra financija. Rođen je 1950. godine u Zaječaru. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Prije dolaska u vladu je radio u Rudarskom institutu, potom u Ekonomskom institutu i tu radio šest godina, a sljedećih sedam godina je bio konzultant u tvrtki u CES MECON-u.  Od siječnja 2001. godine je bio na mjestu zamjenika ministra za privredu i privatizaciju Srbije, a kraće vrijeme je bio i direktor Agencije za privatizaciju

Cvetković je jedan od prvih srpskih stručnjaka-konzultanata koji je još 1980-tih godina radio kao vanjski konzultant za Svjetsku banku na većem broju projekata u Pakistanu, Indiji i Turskoj.

Radio je i kao konzultant UNDP-a na projektu u Somaliji, na projektima tvrtki RCG (Washington) i IDEA (Madrid) i na projektima u Ukrajini (Zaporožje) i ruskoj republici Adigeji (Majkop).

Cvetković je oženjen, te ima sina i kći.

R.R.

Foto: AFP

Pročitajte više