Tadić: Vlada Srbije odgovorna zbog negativne ocjene Del Ponte

SRBIJANSKI predsjednik Boris Tadić pozvao je u petak vladu Srbije da jasno odgovori zašto je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a negativno ocijenila suradnju Srbije s Haškim sudom.

Nema dvojbe da je srbijanska vlada odgovorna za suradnju s Haškim sudom, kazao je Tadić novinarima, te ona mora i javnosti i Vijeću sigurnosti UN-a reći "što je to učinjeno u suradnji s tim sudom i zbog čega je izvještaj tako negativan".

"Optuženi za ratne zločine moraju svoju čast obraniti u Haškom sudu i nema druge istine. Moramo sve učiniti u svim ministarstvima kako bi se naš međunarodni kredibilitet poboljšao", kazao je Tadić. Dodao je da svi moraju biti svjesni da o uspješnoj suradnji s Haškim sudom ovisi uključenje zemlje u međunarodne integracije, dolazak stranih investicija i poboljšavanje životnog standarda.

Negativan izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a "posljednja je opomena" Srbiji i Crnoj Gori, upozorio je i ministar vanjskih poslova SCG Vuk Drašković, koji u priopćenju kaže da su "svi rokovi za uhićenje optuženih probijeni, a strpljenje međunarodne zajednice je pri kraju".

"Prijeti nam opasnost od suspenzije pregovora o stabilizaciji i pridruživanju EU. Bez uklanjanja haške zapreke ne možemo ni razmišljati o pridruživanju Partnerstvu za mir. I moralno i politički naša pregovaračka pozicija oko statusa Kosova već je oslabljena. Narod gubi, država gubi. Na dobitku su jedino političke snage koje Srbiju žele vratiti u vrijeme prije 5. listopada 2000. godine i koje javno ohrabruju haške optuženike da ustraju u pretvaranju Srbije u zemlju bez budućnosti i nade", upozorio je Drašković.

Ministar za ekonomske odnose srbijanske vlade Milan Parivodić kazao je novinarima da ne očekuje da će nepovoljna ocjena suradnje s Haškim sudom rezultirati gospodarskim sankcijama ili nekim drugim drastičnim pritiskom na Beograd.

Ministar policije Dragan Jočić izjavio je da, kad je riječ o uhićenju odbjeglih haških optuženika, prvenstveno Ratka Mladića, izvještaj neće pridonijeti rješavanju tog problema, kao i da ne postoje rokovi za uhićenje odbjeglih optuženika, "jer postavljati pitanje vremena znači znati gdje se oni nalaze, ali nije tako jednostavno znati gdje se oni kriju".

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u četvrtak je u svojem izvještaju ocijenila da u SCG, kao i u Republici Srpskoj, ne postoji ozbiljna i planirana akcija za uhićenje haških bjegunaca Ratka Mladića i Radovana Karadžića, a ni ostalih koji se nalaze na teritoriju SCG.

Pročitajte više