"Tadićev odlazak u Vukovar je neopravdan jer su Srbi najveće žrtve 20. stoljeća"

SRPSKI mediji s velikim zanimanjem prate i najavljuju sutrašnji posjet srpskog predsjednika Borisa Tadića Vukovaru, gdje će zajedno s predsjednikom Ivom Josipovićem položiti vijence na spomeniku hrvatskim žrtvama na Ovčari, a zatim i žrtvama srpske nacionalnosti u Paulin Dvoru kod Osijeka.

Sukobi Zagreba i Beograda sada su prošlost

"Riječ je prvom posjetu jedne tako visoke službene osobe mjestima zločina počinjenih tijekom rata u Hrvatskoj", najavila je državna televizija RTS dodajući kako će Tadić razgovarati i s predstavnicima hrvatskih udruga zatvorenih i nestalih, kao i s predstavnicima srpske manjine.

Srpski Blic donosi razgovor s gradonačelnikom Vukovara te posebice naglašava njegovu izjavu kako će posjet dvojice predsjednika poboljšati odnose Hrvatske i Srbije te da su sukobi Zagreba i Beograda prošlost. Prenose se i izjave bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, kao i Milorada Pupovca te potpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca.

Trajekt Golubica prometuje na liniji Vukovar - Bač

Posjet Tadića Vukovaru tema je dana u Politici, a posebno je naglašeno kako će prvi Tadićev posjet biti iskorišten za vožnju novim trajektom koji će krenuti na liniji Vukovar - Bač. Na njemu će raditi dva mornara iz Hrvatske te dva iz Srbije. Brod će nositi naziv "Golubica" kao simbol mira. Desničarski Kurir za sada nema posebnog komentara na posjet Tadića, no objavili su više tekstova, odnosno izjava iz Hrvatske i Srbije vezanih uz sutrašnji posjet.

U Skupštini Srbije dvojako shvaćaju Tadićev odlazak u Hrvatsku iako prevladavaju pozitivni stavovi. Oporbene stranke smatraju da je Tadićev odlazak neopravdan jer je poznato kako su "Srbi najveće žrtve ratova u prošlom stoljeću".

"Tadić nije povijesno, a ni politički pozvan da na ovaj način riješi to pitanje", rekao je šef zastupnika DSS-a Miloš Aligrudić, dok Srpska radikalna stranka smatra kako će Tadićev posjet nanijeti štetu Srbiji jer će time "biti abolirani Hrvati od zločina počinjenih nad srpskim narodom".

Tadić mijenja ružno lice Srbije

No, kako se može zaključiti, u Skupštini Srbije ipak prevladavaju pozitivni stavovi, a većina ih misli kako bi zajednički posjet Tadića i Josipovića mogao staviti točku na prošlost dvaju naroda te otvoriti još bolju suradnju Srbije i Hrvatske koje su na europskom putu.

Zastupnici Demokratske stranke, kao i Socijalističke partije Srbije - Jedinstvene Srbije, slažu se kako je riječ o povijesnom trenutku u razvoju partnerskih odnosa dviju zemalja, dok Vlajko Senić, zastupnik G17, kaže da mu ne smeta što još nema isprike Hrvatske za zločine nad Srbima.

"Dajemo punu podršku činu predsjednika Srbije i njegovoj spremnosti da na svoja pleća prihvati odgovornost za nešto za što zaista nije odgovoran i na taj način izdigne današnju Srbiju iznad onog ružnog lica naše prošlosti od prije 2000. godine", rekao je Senić čije riječi prenosi državna televizija. 

 

Pročitajte više