Tajanstvena rupa pojavljuje se i nestaje na Antarktici. O čemu se tu radi?

Foto: NASA Worldview

POČETKOM 1970-ih, kada je počelo prvo satelitsko snimanje Zemljine površine, znanstvenici su uočili tajanstvenu rupu u jednoj od sezonskih ledenih ploča koje plutaju na Antarktici. Na ljeto je rupa nestala, a desetljećima koja su slijedila ovaj je čudan događaj ostao neobjašnjen, piše Science Alert.

No zašto bi ovakva pojava bila tajanstvena, rupe ili udubine različitih vrsta vjerojatno su česta pojava na ledenim pločama? Kod ovog incidenta rupa je nestala, odnosno volumen se opet ispunio ledom tijekom ljeta kada je led bio najtanji, a pojavila se po zimi kada je bio najdeblji.

Divovska rupa koja se pojavljuje u krivo vrijeme

Tako se prije godinu i pol, tijekom najhladnijih zimskih mjeseci na Antarktici, opet iznenada na istoj ledenoj ploči pojavila divovska rupa promjera 9.500 kvadratnih kilometara. Dva mjeseca kasnije porasla je za zapanjujućih 740%, prije nego što je ponovno nestala s nadolazećim ljetom.

Nakon desetljeća razmišljanja o toj pojavi, znanstvenici smatraju da su konačno shvatili zašto se ova misteriozna rupa uporno pojavljuje i nestaje. Pomoću promatranja satelitskih snimki i ponovnih analiza prijašnjih podataka, istraživači sa Sveučilišta New York Abu Dhabi (NYUAD) otkrili su da su ove prolazne rupe najvjerojatnije ožiljci ciklonskih oluja.

Podvodna bušilica

Stručnjaci tako smatraju da su u rujnu 2017., kada su se na južnom polu sudarili topli zrak i hladni zrak, vrtložni vjetrovi ciklona, koji dostižu brzine od 117 km/h i stvaraju valove visine 16 metara, gurnuli antarktičku ploču u svim smjerovima i dalje od središta oluje, postižući time efekt podvodne bušilice.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Geophysical Research: Atmospheres.

Pročitajte više