Tajland će ekshumirati žrtve tsunamija radi identifikacije

TAJLAND će ekshumirati stotine žrtava tsunamija i morat će ponovo obavljati mučan posao identifikacije mrtvih tijela, među kojima su i mnogi strani turisti koji se zasad vode kao nestali..

Vodeni udar tsunami, izazvan potresom snage 9.0 stupnjeva u podmorju usmrtio je 26. prosinca 160.000 ljudi u zemljama oko Indijskog ocena.

Dosadašnja turistička meta Tajland u kojemu su poginule stotine stranih turista, najavio je ekshumaciju više od 600 mrtvih tijela kako bi se obavila cjelovita forenzička ispitivanja.

Još uvijek nije identificirano više od 2.000 mrtvih tijela od 5.303 poginulih. Čak i najosnovnija identifikacija mnogih tijela treba se ponovo obaviti, bilo da je riječ o Tajlanđanima ili o strancima, kazali su dužnosnici.

Visoki dužnosnik nacionalnog centra za katastrofe na ostoku Phuket, nedaleko od Phang Nga, kazao je da se identifikacija rase mrtvih tijela često obavljala samo vizualno.

Od 2.159 neidentificiranih tijela, 1974 je poginulo u priobalnoj pokrajini Phang Nga gdje je tsunami srušio hotele na popularnoj plaži Khao Lak prepunoj stranih turista. Nepoznat je broj poginulih u ribarskom selu u kojemu je živjelo nekoliko tisuća stanovnika.

Pročitajte više