Tajland potvrdio prvu ljudsku žrtvu ptičje gripe

JEDAN od dvojice tajlandskih dječaka zaraženih ptičjom gripom umro je tri dana nakon što je u Tajlandu izbila epidemija, rekao je u ponedjeljak visoki vladin dužnosnik, dodajući da se sumnja kako je još deset ljudi oboljelo od te bolesti.

"Dječak je umro prošle noći oko ponoći od ptičje gipe", rekao je dužnosnik. Šestogodišnji dječak bio je iz pokrajine Kanchanburi, jedne od tri regije u središnjem Tajlandu u kojima je vlada proglasila epidemiju i počela s masovnim uništavanjem peradi oboljele od ptičje gripe.

"Ima još deset slučajeva za koje vjerujemo da bi mogla biti riječ o ptičjoj gripi", dodao je dužnosnik.

Šest osoba već je umrlo od te bolesti u Vijetnamu, a u nedjelju je i Indonezija priznala izbijanje epidemije koju su već ranije potvrdili Tajvan, Japan, Južna Koreja i Kambodža. Vlade tih zemalja naredile su masovne pokolje pilića ne bi li spriječile prelazak bolesti na ljude.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u nedjelju da je virus ptičje gripe otporan na jeftinije antiviralne lijekove kojima se liječi obična gripa te da će se učinkovito cjepivo čekati više od šest mjeseci.

(Hina) dv

Pročitajte više