Tajlandski prosvjednici zalili sjedište vlade vlastitom krvlju



PROSVJEDNICI na ulicama glavnog tajlandskog grada Bangkoka danas su zalili ulazna vrata sjedišta vlade s nekoliko desetaka velikih boca vlastite krvi, nudeći tako simboličnu "žrtvu u krvi" kojom traže ostavku sadašnje vlade i zakazivanje novih izbora.

Svakom volonteru izvađena je manja količina krvi, a ona se onda prenijela u plastične boce, koje su prosvjednici preko glava kroz gomilu dopremili do ulaznih vrata sjedišta vlade i izlili ih na vrata. Policija je sve promatrala mirno, a televizija je uživo prenosila događaj.

Od kraja prošlog tjedna u središtu glavnog tajlandskog grada Bangkoka skupilo se oko 100.000 prosvjednika, koji traže da premijer Abhisit Vejjajiva raspusti parlament i da ostavku na svoje mjesto te raspiše prijevremene izbore. Većina prosvjednika su pristaše svrgnutog premijera Thaksina Shinawatre, ali ima i onih koji se samo protive vladi za koju smatraju da ju je dovela vojska.

Abhisit je odbio saslušati prosvjednike, a na ulice Bangkoka je poslao desetke tisuća policajaca, vojnika i drugih pripadnika sigurnosnog aparata. Izlijevanje krvi na vrata premijerskog ureda bilo je zaista samo simbolično, jer Abhisit se tamo nije pojavio otkad su prosvjedi počeli.

Premijer će raditi na krvi običnih ljudi

"Krv običnih ljudi sada je pomiješana s borbom za demokraciju. Kad Abhisit bude dolazio u svoj ured, to će mu biti podsjetnik da sjedi na krvi svojih ljudi", rekao je jedan od vođa prosvjeda.

Nekoliko minuta nakon što se izlila krv, na ulice je izašao medicinski tim u bijelim kaputima, s maskama preko lica i gumenim rukavicama, i počeo čistiti krv. Zdravstveni radnici su upozorili da je proces prikupljanja i izlijevanja krvi nehigijenski.

Prosvjednici će ostatak prikupljene krvi, a namjerava se prikupiti 1.000 litara, izliti na sjedište Abhisitove stranke. Stotine prosvjednika u crvenim majicama danas se skupilo u dugim redovima u kojima im medicinske sestre vade krv, a vođe prosvjeda obećale su prikupiti tisuću litara krvi i njome zaliti vladino sjedište i sjedište Demokratske stranke. Crveni križ navodi da se radi o bacanju i upozorava na širenje bolesti kao što je AIDS ukoliko se više puta budu koristile iste igle.

Napeto stanje

Prosvjednici su jučer krenuli na vojnu bazu u kojoj je Abhisit proveo dio vremena tijekom prosvjeda, a tamo je došlo do četiri eksplozije.

Nakon povlačenja iz baze, vođe prosvjeda zatražili su od svakog sudionika da donira između dvije i 20 čajnih žličica svoje krvi. Crvena boja krvi podudara se s izabranom bojom prosvjeda.

Thaksin se iz egzila već dva dana obraća prosvjednicima i moli ih da ostanu mirni. Bivši je premijer svrgnut u vojnom udaru i nakon toga je samovoljno otišao iz države kako bi izbjegao sudski progon. Od njegova svrgnuća 2006. godine zemlja je stalno u napetom stanju, a ulični prosvjedi postali su sastavni dio politike.

Pročitajte više