Tajvan: Počelo novo prebrojavanje glasova spornih predsjedničkih izbora

U TAJVANU je u ponedjeljak počelo novo prebrojavanje 13 milijuna glasova spornih predsjedničkih izbora kako bi se razriješila politička kriza koja je izazvala ulične nerede i uzdrmala vlast Chen Shuibiana.

Uz velike mjere sigurnosti, 400 sudaca i 1600 pravnika pridružilo se dužnosnicima Središnjeg izbornog povjerenstva na 21 okružnom sudu širom te otočne države kako bi otvorili zapečaćene kutije s glasačkim listićima i nadzirali prebrojavanje glasova. Predviđa se da će cijeli postupak trajati oko 10 dana.

Chen, zagovornik nezavisnosti, na izborima održanim 20. ožujka vrlo je tijesno, za samo 0,2 posto ili manje od 30.000 glasova, pobijedio vođu Nacionalističke stranke Lien Chana. Prije toga je na njega izvršen pokušaj atentata u kojem je lakše ranjen, no Lien tvrdi da se radilo o "lažnom" atentatu kojim je želio osvojiti potporu birača.

Analitičari ocijenjuju da će prebrojavanje glasova potvrditi Chenovu pobjedu, ali da će mu biti teško popraviti štetu i zadobiti povjerenje gotovo polovice biračkog tijela koje je glasovalo za Liena.

"Prebrojavanje neće njegove protivnike pretvoriti u pristaše", zaključio je politički analitičar Emile Sheng sa sveučilišta Soochow.

(Hina) xvk ydv

Pročitajte više