Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova ljuto jer ih Hrvatska i dalje identificira kao "kinesku pokrajinu"

TAJVANSKI zamjenik ministra vanjskih poslova Shen, trenutno razgovara s tri europske zemlje koje su nedavno njihovim građanima dopustile ulaz bez vize, između ostalog i Hrvatskom, sa zahtjevom da isprave pogreške u svom referiranju na tu zemlju, koju pogrešno identificiraju kao "kinesku pokrajinu",  javlja The China Post.

Do ove diplomatske "edukacije" od strane tajvanskog državnog vrha došlo je nakon što je oporbeni zastupnik Tsai iznio optužbe na njihov račun da su olako prešli preko krive identifikacije njihove države od strane Hrvatske, Slovenije i Crne Gore.

Prema Tsaiu, i Hrvatska i Slovenija, na web stranicama svojih ministarstava vanjskih poslova Tajvan opisuju kao "kinesku pokrajinu", a Crna Gora njihovu zemlju uopće ne spominje. Tsai optužuje vladajuću garnituru da je postala samozadovoljna zbog ostvarenja dogovora o bezviznom režimu sa 114 zemalja te da je taj uspjeh postignut na račun kompromitiranja državnog suvereniteta.

Shen se brani da nikad nije ugrozio nacionalni suverenitet zbog dobivanja bezviznih povlastica, jer kako kaže "od Slovenije smo taj status dobili na temelju Schengenskog viza programa, a Hrvatska nam je taj status sama ponudila".

"U službenom pismu o pravilima bezviznog režima koje nam je hrvatska Vlada poslala, našu državu nazvali su Tajvanom", istaknuo je.

Službeno ime Tajvana inače je Republika Kina, ali se u praksi češće koristi naziv Tajvan, po otoku na kojem se država nalazi. Politički status ove zemlje poprilično je kompliciran i nejasan, zbog čega može i doći do ovakvih zabuna. Sebe vide kao nezavisnu državu, iako ih Narodna Republika Kina i dalje vidi kao dio svoje države, a takav status im priznaju i mnoge druge zemlje.

Pročitajte više