Talibani pustili 3 južnokorejske taokinje

AFGANISTANSKI talibani su danas pustili 3 južnokorejske državljanke - članice grupe kršćanskih misionara zarobljene prije mjesec dana - te tako ostvarili prvi dio nedavno postignutog sporazuma o puštanju svih 19 talaca.

Grupa od 23 južnokorejska misionara je zarobljeni na putu iz Kabula za Kandahar 19. srpnja. Talibani su u zamjenu za njih zatražili puštanje svojih zarobljenih suboraca. Vlada u Kabulu je te zahtjeve oštro odbila.

Krajem srpnja su talibani pogubili dva muška taoca, a početkom mjeseca su kao znak dobre volje pustili dvije žene.

Međutim, pregovori između južnokorejske vlade i talibana, održani uz posredovanje plemenskih vođa i Crvenog križa, bili su nešto uspješniji. Južna Koreja se obvezala da će ispuniti svoje ranije najave o povlačenju 200 vojnika iz Afganistana do kraja godine, kao i da će zabraniti svojim državljanima da obavljaju misionarski rad "u državama u kojima nisu poželjni".

Talibani trenutno kao taoca drže njemačkog inženjera i petoricu njegovih afganistanskih kolega. Otmice zapadnih državljana talibanima, slično kao i pobunjenicima u Iraku, sve češće služe kao snažno propagandno oružje protiv zapadnih vlada.

D.A.
Foto:AFP

Pročitajte više