Talijanska drama riječkoga HNK u studenom na turneji po Italiji

S Goldonijevom komedijom "Ribarske svađe", Talijanska drama Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci u studenom kreće na turneju po Italiji.

Talijanska drama gostovat će od 11. studenoga do 13. siječnja, među ostalim, u Veneziji, Goriziji, Trentu, Trevisu, Rovigu i Rimu.

Ovog ljeta "Ribarske svađe" gostovale su na sedam festivala u Italiji, u Venetu, i na najznačanijem, "Mittelfestu" kod Udina, na kojem je, kako je pisao "Vijenac", doživjela prave ovacije, rekao je ravnatelj Talijanske drame Sandro Damiani.

To je jedna od mnogih koprodukcija Talijanske drame riječkoga HNK-a s talijanskim kazalištima. Predstava je premijeru imala u veljači u Rijeci, gdje će ponovo, s titlovima, igrati početkom studenoga.

Uoči odlaska na talijansku turneju, Talijanska drama će 24. listopada prirediti prvu ovosezonsku premijeru - predstavu "Kren" talijanskog autora Francesca Randazza, u režiji talijanskog redatelja i dramskog pisca Guiseppea Liotte.

Taj tekst izabran je na natječaju "Premio Dramma in Rete", kao "jedinstven spoj poezije i realizma, ideologije i emocije."

U predstavi baka priča unučici o svom mužu koji je stradao na Golom otoku, rekao je Damiani, napomenuvši da je zanimljivo da se jedan talijanski autor zainteresirao za tu tematiku.

Randazzin tekst je himna ljubavi i miru, protiv totalitarizma, istaknuo je Damiani, najavljujući premijeru.

Talijanska drama u ovoj sezoni priprema još premijere "Suđenje u Voloskom" Franca Veglianija, "Ne pucajte u mame" Carla Terrona i "Pantalone, propali trgovac" Gianfranca De Bosija.

Pročitajte više