Talijanski kemičar replicirao Torinsko platno: "To nije relikvija nego ljudskih ruku djelo"

TALIJANSKI kemičar Luigi Garlaschelli sa sveučilišta u Paviji je uspio replicirati Torinsko platno. Tvrdi kako je time dokazano da je jedna od najpoznatijih kršćanskih relikvija zapravo ljudskih ruku djelo.

Garlaschelli je duplikat Torinskog platna, kako stoji u izvješću talijanskog Odbora za istraživanje paranormalnih pojava, načinio koristeći se materijalima i kemikalijama koje su bile dostupne u 14. stoljeću, kad je platno i stiglo u Europu. Garlaschelli tvrdi kako je njegovo istraživanje samo dodatno učvrstilo teoriju iz 1988. godine - tad je grupa znanstvenika utvrdila da je platno načinjeno u 13. ili 14. stoljeću.

Riječ je, podsjetimo, o komadu platna na kojem se nalaze obrisi muškoga tijela. Vjeruje se da je u njega bilo zamotano Isusovo tijelo nakon skidanja s križa. Čuva se u katedrali sv. Ivana Krstitelja u Torinu. O njegovoj autentičnosti raspravlja se već desetljećima, a svaki znanstvenik ima svoje dokaze koji potkrepljuju njegovu teoriju. Ni sama Crkva autentičnost nikad nije službeno priznala.

Pročitajte više