Talijanski tisak: Loš početak predsjedanja Europskom unijom

TALIJANSKI tisak ocijenio je lošim početak talijanskog semestra predsjedanja Europskom unijom zbog svađe nastale u europarlamentu u Strasburgu između talijanskog premijera Silvija Berlusconija i njemačkog zastupnika Martina Schutza.

Čak su i diplomatski odnosi Njemačke i Italije ušli u krizu, pa je njemačko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo talijanskog veleposlanika u Berlinu, na što je talijanskom ministarstvo odgovorilo istim potezom prema njemačkom veleposlaniku u Rimu.

Početni istup Berlusconija izazvao je oluju, glavni je naslov na prvoj stranici lista "Corriere della Sera". U posebnom komentaru pod naslovom "Jedan loš početak" piše kako su postojali strahovi da će se dogoditi to što se i dogodilo, odnosno da Berlusconi nije "mogao zadržati mirne živce i jezik na mjestu".

List "Repubblica" na prvoj stranici ocjenjuje u komentaru glavnog urednika Ezia Maura kako je prvi dan talijanskog semestra predsjedanja EU pretvoren u "prvi dan propadanja Berlusconija".

Šef talijanske vlade je Schulzu, koji je Berlusconiju spočitao sudske procese i sve ostalo za što je optuživan u Italiji, odgovorio kako bi "bio dobar u filmu za ulogu šefa konclogora". "Repubblica" ne štedi izraze protiv Berlusconija, te ga naziva "političkim amaterom", koji je u Italiji jak zbog dobivenih glasova, ali ta se njegova snaga razbila o europski greben. "Zalazak Berlusconija mogao bi povući i Italiju", piše "Repubblica", jer "incident u vanjskoj politici kakav se dogodio u Strassbourgu nije viđen u posljeratnom talijanskom razdoblju".

Talijanska glasila uočavaju nelagodu koju je Berlusconi svojim istupom izazvao ne samo kod talijanske oporbe, već i unutar stranaka vladajuće koalicije.

Potpredsjednik vlade Gianfranco Fini, koji je sjedio pokraj Berlusconija u Strassbourgu i, kako piše "Corriere della Sera" vukao šefa vlade za sako upozoravajući ga da je pretjerao u nekim izjavama, priopćio je kako "ne dijeli mišljenje koje je iznio premijer". Čelnik centralne stranke unutar vladine koalicije, Marco Folini je rekao kako "ne shavaća i ne dijeli" Berlusconijeve izraze. Jednino je Sjeverna liga Umbreta Bossija i dakako pokret Naprijed Italijo podržalo Berlusconija, kazavši kako je bio isprovociran.


Pročitajte više