Talijansko gospodarsko izaslanstvo posjetilo Primorsko-goransku župaiju

Zamjenik ministra gospodarstva Italije za vanjsku trgovinu Adolfo Urso posjetio je danas sa suradnicima Primorskogoransku županiju gdje je o gospodarskoj suradnji dviju zemalja razgovarao sa županom Zlatkom Komadinom.

U pratnji zamjenika ministra Ursa bili su veleposlanik Italije Alessandro Grafini, predstavnici talijanskog konzulata u Rijeci, predstavnici Talijanske zajednice u Hrvatskoj i udruženja ribara Italije. Uz žuopana Komadiju i predstavnike Županije, na sastanku su bili i predstavnici riječke Gospodarske komore i gradske uprave.

Urso je iskazao želju da se gospodarska suradnja dviju zemalja poveća, a to će, smatra, olakšati pristup Hrvatske Europskoj uniji. Rekao je kako je, u tom smislu, danas u prostorima riječke Talijanske zajednice predstavljen projekt jačanja prisutnosti talijanskih gospodarstvenika u Hrvatskoj.

Na to predstavljanje, međutim, mediji nisu bili pozvani a, kako se doznaje od župana, niti predstavnici Županije.

Urso je rekao da su za suradnju s hrvatskim gospodarstvenicima, posebice u Primorsko-goranskoj županiji, najviše zainteresirana mala i srednja talijanska poduzeća. Uz bolju suradnju s Hrvatskom u cijelosti, talijanska strana želi unaprijediti i suradnju s talijanskim poduzetnicima koji su hrvatski državljani, kazao je.

Ministarstvo gospodarstva Italije radi na što skorijem ostvarenju europskih prometnih koridora koji će zahvatiti i Hrvatsku, a zalaže se i za izgradnju autoceste od Rijeke do Trsta, rekao je Urso.

Župan Komadina rekao je da je suradnja dviju zemalja dobra te da će suradnja na razini regija pomoći Talijanskoj zajednici u Hrvatskoj da kvalitetnije ostvari svoje aktivnosti.

Primorsko-goranska županija već surađuje s regijom Friuli-Venezia-Giulia, a očekuje se potpisivanje sporazuma o suradnji s regijom Veneto.

Italija je važan vanjskotrgovinski partner Hrvatske, rekao je Komadina te dodao da postoji i suradnja na uspostavi euroregija, iako Hrvatska još nije članica Europske unije. Istaknuo je da je za kvalitetniji protok ljudi i roba između Italije i Hrvatske potrebno izgraditi kvalitetnu infrastrukturu, posebice kroz Sloveniju. Podsjetio je da su talijanske ceste do Slovenije dobre i da su nove hrvatske ceste do slovenske granice u izgradnjim, te je izrazio nadu da će talijanska strana poduprijeti nastojanja da se ostvari bolja prometna povezanost dviju zemalja preko Slovenije.

Nakon sastanka u županijskoj upravi, sudionici sastanka bili su nazočni na predstavljanju novog ureda talijanskog osiguravatelja Generali Groupa u Rijeci.

(Hina) xhšup ynj

Pročitajte više