TALLINN: ESTONSKI PREDSJEDNIK PRIMIO HRVATSKOG MINISTRA POLJOPRIVREDE



Deveteročlano hrvatsko izaslanstvo sastavljeno od visokih dužnosnika Ministarstva poljoprivrede i saborskih odbora za poljoprivredu i europske integracije boravi do 11. lipnja na petodnevnom studijskom putovanju kako bi se upozanli s estonskim iskustvima u procesu pridruživanja EU, s posebnim osvrtom na poljoprivredu.

Čobanković je podsjetio da je Estonija bila jedna od najuspješnijih zemalja u procesu pridruživanja EU i da je to put kojim Hrvatska želi ići.

Poljoprivreda je jedno od najtežih pitanja u tom procesu i došli smo vidjeti vaša iskustva u tome, rekao je Čobanković, izrazivši uvjerenost da će Estonija dati značajnu podršku Hrvatskoj kada će Europsko vijeće raspravljati o hrvatskom zahtjevu za kandidaturu i datumu početka pregovora.

Ministar Čobanković kazao je da je prilikom nedavnih razgovora s estonskom ministricom poljoprivrede Ester Tuiksoo izrazio želju za potpisivanjem Sporazuma o suradnji u poljoprivredi koji bi mogao biti osnova za povećanje robne razmjene, transfer znanja i tehnologija u znanosti i obrazovanju te osnivanje zajedničkih tvrtki i pokretanje zajedničkih investicija.

Čobanković je naglasio da je u suradnji s Estonijom posebno zanimljiv estonski turistički potencijal, jer se iz godine u godinu znatno povećava broj estonskih turista u Hrvatskoj, kojih je lani bilo 4,5 tisuće dok ih je 2002. boravilo samo 900.

Estonski predsjednik Ruutel rekao je da je Estonija zainteresirana za produbljivanje suradnje s Hrvatskom na svim područjima, izrazivši nadu da će Hrvatska mnogo naučiti iz estonskog primjera pa iz njihovih negativnih iskustava.

"Da smo imali učiti od koga u vrijeme približavanja EU nekih negativnih iskustava ne bi imali", rekao je predsjednik Ruutel.

Hrvatski ministar i estonski predsjednik u jednosatnom razgovoru ocijenili su da su dvije zemlje imale puno sličnosti i istih teškoća u procesu transformacije poljoprivrede i da su prešli sličan put od kolektivizacije do privatizacije.

(Hina) xnz ymaš

Pročitajte više