TDR odgovara na optužbe o duhanskom monopolu: To je grubi pritisak globalnih kompanija!

ADRIS grupa je munjevito odgovorila na rješenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja da su u prodaji cigareta najmanje 6 godina, od 2004. do kraja 2010., imali monopol, ubijali tržišnu utakmicu i kršili zakon. Indexu se javio glasnogovornik Adris Grupe Predrag Grubić.

Nisu krivi, stalno se mijenjao zakon?

"Riječ je o razdoblju naglih i učestalih promjena zakonodavstva u RH koje uređuje i našu, duhansku problematiku. TDR je činio sve da svojim tržišnim djelovanjem prati navedene promjene koje su, pod pritiskom globalnih kompanija, nerijetko bile protiv domaćih proizvođača i na štetu hrvatskog gospodarstva"poručili su iz Adris Grupe.

Iako ih AZTN proziva da su u ugovore s dobavljačima cigareta imali tzv. rabat vjernosti, koji se određuje ne po broju prodanih cigareta, nego po udjelu TDR-ovih cigareta u prodaji, što je kršenje zakona i tržišnog natjecanja, u Adrisu se nisu konkretno na to osvrnuli.

"Poštujemo odluku AZTN-a, ali smatramo da je naše poslovanje u potpunosti u skladu sa zakonima i pozitivnim propisima RH. Stoga ćemo se žaliti na odluku nadležnim institucijama", poručili su iz Rovinja.

U TDR- tvrde da Agencija za tržišno natjecanje(AZTN) ne donosi odluke samostalno: "To je pritisak naših konkurenata!"

"Ne možemo se oteti dojmu da je i u slučaju TDR-a grubi pritisak globalnih kompanija na krhke strukture naših institucija bio odlučujući", zaključuju u priopćenju.

Kako je poznato da Philip Morris i BAT godinama žele ugroziti rovinjsku dominaciju na hrvatskom tržištu duhana, u Adrisu uvijeno žele reći da je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odluku donijela baš pod pritiskom njihovih konkurenata, inače globalnih duhanskih igrača.

Pročitajte više