TELEKOM OPERATORI IZ EUROPE MORAJU ODGOVORITI NA IZAZOVE

U Sarajevu je u četvrtak počelo dvodnevno zasjedanje 25. opće skupštine Asocijacije europskih telekomunikacijskih mrežnih operatora (ETNO) koja okuplja gotovo sve važnije telekomom tvrtke iz zemaljačlanica Europske unije i država koje imaju ambiciju pridružiti se tom članstvu.

Među predstavnicima 41 telekom operatora iz 34 europske zemlje koji sudjeluju na sarajevskom skupu su i oni Hrvatskog telekoma (T-HT).

Direktor ETNO-a Michael Bartholomew kazao je da se od ovogodišnje skupštine te asocijacije očekuju odgovori na važna pitanja vezana uz razvitak telekomunikacijskog sektora u Europi.

"Mi se sada suočavamo s revolucijom u telekomunikacijama", kazao je novinarima u Sarajevu Bartholomew istaknuvši da Europa sada mora naći pravi odgovor na izazove u ovoj oblasti koji stižu kako iz Sjedinjenih Država tako i zemalja azijske regije.

Sudionici sarajevskog zasjedanja skupštine ETNO-a, po riječima direktora te udruge, prije svega moraju definirati kako će se postaviti u vezi s razvitkom tzv. VOIP tehnologije (Voice Over the Internet Protocol) koji otvara mogućnost jeftine telefonske komunikacije uz pomoć globalne mreže.

"Mi moramo definirati je li to prijetnja telekomima ili je to pak nešto što i nama otvara nove mogućnosti", kazao je Bartholomew.

Članovi ETNO-a također trebaju dati preporuke za europski zakonodavni okvir u kojemu djeluju telekom tvrtke.

Prema rječima Michaela Bartholomewa, logično bi bilo potakuti smanjivanje regulatorne uloge država jer je to jedini način da se potakne dodatno ulaganje u tu oblast a time i njezino osuvremenjivanje.

Na potrebu daljeg reduciranja uloge države u ovoj oblasti podsjeća i činjenica da se u vlasničkom udjelu europskih telekom tvrtki sve više smanjuje uloga vlada zemalja u kojima one djeluju.

(Hina) xrm ybs

Pročitajte više