Temperatura niža za desetak stupnjeva, kada nam se vraća ljeto?

Foto: DPA/Pixsell

NAKON skoro mjesec dana velike vrućine, kada su temperature bile onakve kakve očekujemo usred ljeta, stiglo nam je zahlađenje. I to većinom na kopnu.

Naime, današnje temperature u kopnenim dijelovima jedva će prelaziti 20-ak stupnjeva.

Prema DHMZ-u, u unutrašnjosti se očekuje umjereno do pretežno oblačno, mjestimice s kišom, pljuskovima i grmljavinom, češće u gorskoj i istočnoj Hrvatskoj.

Na Jadranu djelomice sunčano, no uz promjenljivu naoblaku mjestimice će biti pljuskova i grmljavine. Vjetar umjeren, na udare ponegdje jak sjeverni i sjeverozapadni, u gorju sjeveroistočni. Na većem dijelu Jadrana umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a na jugu i umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak.

Najniža jutarnja temperatura od 12 do 17, na Jadranu od 18 do 22, a najviša dnevna većinom između 18 i 23, na Jadranu 24 i 28 °C.

Za Jadran meteoalarm

Za sjeverni i srednji dio Jadrana uključen je i meteoalarm zbog jakog vjetra. Nad Kvarnerom se očekuje mjestimice jak vjetar od 65-85 km/h, za dijelove je na snazi žuti meteoalarm, a za dijelove narančasti.

Sutra slično kao i danas

Prema DHMZ-u, promjenljivo oblačno očekuje se i sutra u unutrašnjosti, na Jadranu uz sunčana razdoblja te razmjerno vjetrovito.

Povremeno može biti kiše i pljuskova, češće na istoku i jugu zemlje. Puhat će većinom umjeren, na udare i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a poslijepodne prema otvorenom moru i sjeverozapadnjak.

Najniža jutarnja temperatura uglavnom od 12 do 17, na Jadranu od 18 do 21, a najviša dnevna između 19 i 24, na Jadranu 25 i 28 °C.

Meteoalarm za područje Slavonije za sutra je žute boje. Očekuju se izraženiji pljuskovi, grmljavina.

Kada stiže ljeto?

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, koja je izravan rezultat jednog prognostičkog modela pa nije toliko pouzdana, u unutrašnjosti će za vikend biti nekoliko stupnjeva toplije, ali s kišom, a temperature veće od 25 stupnjeva i prestanak kiše očekuju nas od ponedjeljka nadalje.

Na Jadranu se očekuje toplo i sunčano vrijeme uz povremenu naoblaku.

Pročitajte više