Tesla bi opet mogao prihvaćati bitcoine, ali uz jedan uvjet

Foto: EPA

KUPCI će ponovno moći plaćati Tesline električne automobile bitcoinima samo ako se znatno smanji šteta koju okolišu nanosi registracija transakcija u toj kriptovaluti, poručio je šef američke tvrtke Elon Musk.

Prihvatljivo bi bilo kada bi polovina struje potrošene na 'rudarenje' bila proizvedena iz obnovljivih izvora, napisao je Musk na Twitteru.

Bitcoini se generiraju složenim računalnim procesima koji zahtijevaju ogromne količine električne energije. Zato su kriptovalute česta meta kritika ekoloških aktivista.

Tesla je obustavio bitcoin za manje od dva mjeseca

Proteklih su mjeseci Musk i Tesla spominjali bitcoin u nekoliko navrata, potaknuvši snažne oscilacije najpopularnije kriptovalute. Kompanija je prvo priopćila da je uložila oko 1.5 milijardi dolara u kupnju bitcoina i da će kupcima uskoro omogućiti da njezine automobile plaćaju tom digitalnom valutom.

Bitcoin je uveden kao opcija plaćanja u ožujku da bi je Tesla nakon manje od dva mjeseca obustavio, uz Muskovo upozorenje o štetnom utjecaju na okoliš.

Šef Tesle odbacuje optužbe da čestim promjenama mišljenja manipulira vrijednošću bitcoina, navodi agencija dpa. Naglasio je i da je Tesla prodao oko 10 posto portfelja u bitcoinima kako bi dokazao da prodaja neće izazvati značajne promjene u njegovoj vrijednosti kriptovalute.

Bitcoin je nakon najnovijeg Muskovog tweeta poskočio gotovo 10 posto, premašivši ponovno 40.000 dolara.

Pročitajte više