Theresu May danas čeka još jedno teško glasanje. Je li ovo njezin kraj?

Foto: EPA

BRITANSKA premijerka Theresa May sinoć je u parlamentu doživjela najveći poraz zabilježen u demokratskom razdoblju Velike Britanije.

Jučer je britanski parlament, podsjetimo, glasao o premijerkinom sporazumu o Brexitu. Rezultat je bio 432 glasa protiv naprema 202 glasa za sporazum. Ovo je najveći poraz nekog prijedloga vlade u parlamentu, kakav nije zabilježen cijelo prošlo stoljeće, javlja Guardian. 

"Parlament je rekao svoje, a vlada će poslušati. Jasno je da ne podržavaju ovaj prijedlog, ali glasanje nam nije reklo ništa o tome što podržavaju", rekla je sinoć premijerka. 

Britanski tisak danas ne štedi teške riječi o onome što se sinoć dogodilo u parlamentu. 

"Potpuno poniženje", naslov je u Telegraphu, dok Guardian piše o "povijesnom porazu". Američki Washington Post smatra da Britanija ide u potpunu katastrofu. "Ni u vladi ni u oporbi nema čelnika koji bi nam pomogli izaći iz ovog košmara", piše britanski dopisnik Matthew Perry. 

Glasanje o povjerenju vladi Therese May

Kao što je ranije i najavio, vođa oporbe Jeremy Corbyn zatražio je nakon premijerkinog poraza glasanje o povjerenju vladi. U tome su ga podržali drugi opozicijski vođe, a glasanje će se održati danas. 

"Ovo je katastrofalan poraz. Parlament je dao presudu njezinom sporazumu. Odgađanje i poricanje su došli do kraja", rekao je Corbyn zastupnicima u parlamentu. 

U međuvremenu dvije su stranke već najavile kako će podržati vladu, piše Guardian koji dodaje kako je zato malo vjerojatno da će Corbyn uspjeti srušiti vladu i izazvati prijevremene izbore. 

Konzervativna sjevernoirska unionistička stranka DUP, koja podržava manjinsku vladu Therese May, nije glasala za plan za Brexit, ali svejedno nema nikakvu želju da na vlast zasjednu laburisti.  

Već u utorak navečer čelnici DUP-a najavili su da će podržati vladu, a jednako razmišlja i većina 'otpadnika' Konzervativne stranke koji su na pitanju plana za Brexit glasali protiv premijerke.

Koji je sljedeći potez premijerke May?

Premijerka će danas u britanski parlament doći u 12 sati po lokalnom vremenu, kada će se obratiti zastupnicima. 

Od 13 sati započinje rasprava o nepovjerenju vladi koja će trajati do 19 sati po lokalnom vremenu, kada će početi glasanje o nepovjerenju.

Guardian prenosi da je premijerka poručila kako će, ako njezina vlada preživi glasanje o povjerenju, razgovarati s čelnicima stranaka u parlamentu kako bi utvrdila što je potrebno da bi prihvatili njezin sporazum. 

Glasnogovornik premijerke pak nije komentirao hoće li se sastati s vođom oporbe Jeremyjem Corbynom. 

Njezini glasnogovornici poručili su kako će premijerka pristupiti razgovorima tražeći način da se ispuni ono što je odlučeno na referendumu o izlasku iz Europske unije, odnosno, da premijerka i dalje želi provesti odluku s referenduma. 

Sugeriraju time kako premijerka neće voditi pregovore o drugom referendumu. 

Očekuje se kako će u ponedjeljak dati izjavu za medije u kojoj će pojasniti građanima koji je njezin plan za nastavak. 

EU se priprema na Brexit bez dogovora

Očekivalo se kako će se May čim prije sastati s čelnicima EU-a kako bi se konzultirala s njima, ali tada May nije očekivala poraz, posebno ne ovakav. 

Kako piše Guardian, Europska unija sada osluškuje što se događa po pitanju Brexita u Velikoj Britaniji. 

Sinoć je, podsjetimo, Jean Claude Juncker britanskoj vladi poručio da razjasni svoje namjere čim prije te kako im je vrijeme uskoro isteklo. 

Dodao je kako se nakon sinoćnjih rezultata glasanja povećava opasnost od izlaska Velike Britanije iz Europske unije bez sporazuma. Donald Tusk je pak upitao tko će reći koja je prihvatljiva opcija ako dogovor nije moguć.

Glavni pregovarač Europske unije Michael Barnier rekao je pak jutros u Strasbourgu kako EU žali zbog rezultata glasanja koji su odbacili odgovor na kojemu se radilo dvije godine. 

Osim toga, dodao je da EU od početka pokušava izbjeći Brexit bez dogovora, ali da je on sve vjerojatniji te da se EU na njega priprema.

"Dijeli nas samo 10 tjedana od kraja ožujka, odnosno do trenutka koji je britanska vlada izabrala da postane trećem zemljom. Danas, kad nam je ostalo još 10 tjedana, rizik od izlaska bez sporazuma nikada se nije činio većim", rekao je Barnier.

"Na britanskoj je vladi da razjasni kako Ujedinjeno Kraljevstvo sada želi nastaviti s organizacijom urednog povlačenja iz EU kako su i zatražili", dodao je.

Bivši britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson kazao je da rezultat sinoćnjeg glasanja u parlamentu Theresi May daje "golem mandat" da se vrati u Bruxelles i ponovo pregovara o sporazumu. 

U Bruxellesu, međutim, teško da će za to imati previše sluha. 

Pročitajte više