Tihić brani Dudakovića; Paravac i Čavić osuđuju njihov susret

PREDSJEDAVAJUĆI BiH Predsjedništva Sulejman Tihić stao je u nedjelju u obranu bivšega zapovjednika V. Korpusa Armije BiH, umirovljenoga generala Atifa Dudakovića kojega se na temelju nedavno objavljenih video snimki optužuje da je sudjelovao u ratnim zločinima.

"Građani Bosne i Hercegovine mogu se ponositi generalom Atifom Dudakovićem i legendarnim Petim korpusom Armije BiH, a svi mi, građani ove države, moramo odlučno stati u odbranu onoga što su za nju napravili Krajišnici na čelu s generalom Dudakovićem", rekao je nakon susreta u Bihaću s generalom Dudakovićem predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić.

Srpski član Predsjedništva BiH Borislav Paravac ocijenio je Tihićev susret s Dudakovićem kao "katastrofalan potez".

"Taj potez Tihića ne govori ništa za budućnost BiH. Ako se i dalje bude tako ponašao, mislim da budućnost BiH dolazi u pitanje", rekao je Paravac. "Tihić se s Dudakovićem nije mogao susresti u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, jer je to njegova osobna i privatna stvar", rekao je Paravac novinarima u Banjoj Luci dodajući kako se boji da bi "ovakvi potezi mogli izazvati strahovita reagiranja u Republici Srpskoj".

Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić u nedjelju je u Banjoj Luci izjavio da je Tihićev susret s Dudakovićem zapravo "Tihićev predizborni čin".

"Veličajući Dudakovića Tihić veliča i njegove zapovijedi s video-snimki o ubijanju srpskih civila i paljenju srpskih kuća", kazao je Čavić i naglasio kako je riječ o "najtežoj političkoj poruci - kao u najgore vrijeme rata".

Mediji su početkom kolovoza objavili nekoliko video snimaka tvrdeći kako su oni dokaz da su pripadnici Petog korpusa Armije BiH počinili ratne zločine, a neki su mediji optužili zapovjednika Petog korpusa Armije BiH generala Atifa Dudakovića da je osobno zapovjedio likvidaciju zarobljenika i paljenje kuća.

Pročitajte više