Tijekom ljeta pregovori o sukcesiji bivše SFRJ

U BEOGRADU je u petak održan sastanak predstavnika svih država sljednica bivše SFRJ na kojem je dogovoreno da će se tijekom ljeta održati niz susreta državnih povjerenstava o sukcesiji diplomatske imovine, koji bi na narednom sastanku u Sarajevu u drugoj polovini rujna mogli dovesti i do konkretnih rezultata o raspodjeli imovine među državama sljednicama.

"Nakon dvogodišnje stanke, u velikoj mjeri zahvaljujući inicijativi hrvatske strane, napokon smo krenuli s mrtve točke u pregovorima", kazao je hrvatskim novinarima u Beogradu državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova RH Gordan Bakota, dodajući da će se prije idućeg sastanka u Sarajevu sastati povjerenstva država sljednica za raspodjelu umjetnina, te da bi svaka država - u skladu s usvojenim načelima i postocima - dotad trebala pripremiti prijedlog kako da se usklade zahtjevi i prioriteti svake od njih.

Na popisu od 123 nekretnine su zgrade konzulata i veleposlanstva bivše SFRJ u svijetu, kao i o umjetnički predmeti koji se u njima nalaze. Dosad je, kako je kazao Bakota, dogovor postignut o zgradi veleposlanstava u Parizu, koja je pripala Hrvatskoj, onoj u Londonu koja je pripala Bosni i Hercegovini, te zgradi u Washingtonu koja je pripala Sloveniji.

Kako je kazao Bakota, dogovoreno je da "nijedna država sljednica ne bi trebala preći deset posto kvote na koju ima pravo", precizirajući da je hrvatska kvota određena s 24 posto ukupne imovine.

Objekti za koje nitko nije zainteresiran, kako je predloženo, najvjerojatnije će se dogovorno dati na prodaju.

"Tijekom ljeta bit će održane bilateralne konzultacije, jer bez konsenzusa ne možemo naprijed", kazao je Bakota, dodajući da je "sazrela svijest kod svih predstavnika zemalja sljednica da je vrijeme da se riješi pitanje raspodjele diplomatsko-konzularne imovine, ali i sukcesije ostale imovine".

Hrvatska je Sporazum o sukcesiji ratificirala u proljeće prošle godine.

Pročitajte više