Tirana: obilježava se druga obljetnica Jadranske povelje

Druga obljetnica potpisivanja Jadranske povelje obilježava se dvodnevnim sastankom, koji je u ponedjeljak popodne počeo u Tirani, predstavnika diplomacija zemalja potpisnica Albanije, Hrvatske i Makedonije. Cilj je sastanka ocijeniti dosadašnje rezultate triju zemalja na putu do članstva u NATOu, javljaju mediji u Tirani.

Na sastanku su nazočni i zamjenica državnog tajnika SAD Kathy Stevens i zamjenik glavnog tajnika NATO-a Guenter Altenburg.

Hrvatsku na ovom skupu zastupaju potpredsjednik vlade Damir Polančec, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hido Biščević, hrvatski veleposlanik u SAD-u Neven Jurica i nacionalni kordinator za NATO Pjer Šimunović.

Predstavnici Srbije i Crne Gore te Bosne i Hercegovine pozvani su kao budući potpisnici Povelje, a na skupu sudjeluju i predstavnici Bugarske, Grčke, Italije, Rumunije, Turske, Mađarske i Slovenije.

Potpisnice Jadranske povelje i promoviraju uz ostalo regionalnu suradnju i međusobno si pomažu u ostvarivanju uvjeta za prijam

članstvo NATO-a.

(Hina) xbb ybs

Pročitajte više