Tiranosauri živjeli i na južnoj polutci



TRIDESETAK centimetara dug komad kosti pronađen u Australiji je prvi dokaz da su preci Tiranosaurusa rexa živjeli na južnoj polutci. Iako kost pripada puno manjem rođaku najslavnijeg grabežljivca svijeta dinosaura, ona je važan doprinos saznaju o evoluciji T. rexa.

Otkriće će danas u časopisu Science predstaviti tim istraživača na čelu s Rogerom Bensonom sa Sveučilišta Cambridge. "Ovo otkriće kaže nam da su prije 110 milijuna godina tiranosauri bili rašireni svugdje. Pitanje je zašto su tako narasli i postali glavni grabežljivci na sjeveru, zašto su ostali mali na jugu", rekao je Benson.

Dodao je da su dinosauri dominirali svijetom 170 milijuna godina, a razumijevanje toga kako se vrste mijenjaju i gdje nastaju razlike, može pomoći u borbi s modernim prijetnjama brojnim životinjskim vrstama.

"Primjerice, u skoroj povijesti su znanstvenici otkrili da su se ptice razvile od dinosaura. Prije toga, ptice su svima bile tajna. Jednostavno nije postojao konsenzus oko njih", objasnio je Benson.

Novu kost je na jugu Australije, na lokalitetu na kojemu su već pronađeni drugi fosili dinosaura, pronašao koautor izvještaja, Tom Rich iz muzeja Victoria u Melbourneu. Iako je pronađena samo jedna kost, ona pokazuje da je moguće da su prije 110 milijuna godina mali tiranosauri bili rašireni diljem svijeta. Iako je životinja bila četiri puta manja od T. rexa, jasno je da pripada porodici tiranosaura, čiji su kukovi vrlo specifični.

Pročitajte više