Tito umro kao musliman?

NA TITOVOM grobu crvene petokrake navodno nema zato što je nekadašnji predsjednik Jugoslavije bio musliman. Barem je tako prije desetak godina u nikad objavljenom intervjuu za Radio Beograd ustvrdio tadašnji beogradski muftija Hamdija Jusufspahić. Press je snimku intervjua pronašao u dokumentaciji Radio Beograda.

"Kada je umro Tito, ja i ambasador Alžira Abdul Hamid Adžali smo se zajedno išli upisati u knjigu žalosti. Taman kad smo došli tamo, odmah nam je prišao Berislav Badurina, valjda se tako zvao, njegov šef kabineta ili osobni tajnik. I on priđe meni i kaže: `Čestitam vam`. `Što mi čestitaš, pobogu brate? Čovjek je umro, što mi čestitaš?`. `Umro je u vašoj vjeri!`. `Što?`, zaprepastio sam se ja. `U vašoj vjeri. Umro je čitajući Kuran. Kuran je treći put čitao...`", otkrio je Jusufspahić koji je tom prilikom pitao i što da radi sa tim saznanjem, na što mu je Badurina navodno odgovorio: "Da znate to, i ništa više. Vidjet ćete kad bude sahranjen. Bit će samo ime i prezime, godina rođenja i godina smrti, jer tako se muslimani sahranjuju".

"Ja sam se više puta sreo sa Titom. Sreo sam se sa njim i kao student u Kairu. Bio sam student islamsko-teološkog sveučilišta. To je najstarije sveučilište na svijetu. Al Azhar se zove... Bio sam tamo profesor u jugoslovenskoj dopunskoj školi kada smo se prvi put sreli. Tito je došao u naš klub, Klub Jugoslovena, i pitao: `Tko od vas, djeco, govori arapski?`. `Ja govorim arapski`, bio sam jedini koji je u to vrijeme od omladine govorio arapski. Onda je Tito rekao: `Učite djeco arapski jer arapski je jezik budućnosti`", navodi Jusufspahić koji je veliki prijatelj s Titom postao tijekom 1968. godine, nakon svog dolaska u Beograd.

Jusufspahić je u tom dosad neobjavljenom intervju ispričao i kako se tijekom godina Tito kod njega često raspitivao kako i koliko puta dnevno se mole muslimani, a najčešće su razgovarali o tome kako muslimani zamišljaju Boga.

Pročitajte više