Tjedan HDZ-ovih krkana

Foto: Pixsell/Patrik Macek/HRT

IAKO je godina tek počela, HDZ se u javni prostor potrudio isporučiti obilnu količinu krkanluka. Obilnu čak i za HDZ-ove standarde.

U samo jednom tjednu predstavnici stožerne hrvatske stranke psovali su po saboru, nagovarali ljude da provaljuju u stanove, ukrali konja, gnjevno bacali igračke na pod i pokušali se fizički obračunati s drugim zastupnikom pred očima cijele Hrvatske.

I to nisu bili nekakvi stranački marginalci. Radi se o zastupniku u saboru, pomoćniku ministra branitelja, šefu Državne ergele, ministru obrane te, na kraju, i samom predsjedniku vlade. Svima iz redova HDZ-a.

Tjedan je započeo HDZ-ov konjokradica

HDZ-ov burni tjedan započeo je scenarijem iz petparačkog vesterna. U medijima je objavljena priča o Mirku Damjanoviću, šefu Državne ergele lipicanaca. On je za vrijeme božićnih praznika odveo jednog konja iz ergele kući kako bi ga mogao jahati njegov maloljetni sin. Sin je u jednom trenutku pao s konja, a lipicanac se preplašio, pobjegao i stradao pod naletom vlaka.

>> Kako je uginuo lipicanac iz Državne ergele? Tolušić: Glupa je priča

Dakle, tjedan je počeo obećavajuće. HDZ-ov konjokradica, plaćen našim novcem da se brine o sigurnosti konja, prouzrokovao je smrt iste jadne životinje za koju je plaćen se brinuti.

Na kraju je, nakon što je cijela priča izašla u medije unatoč njegovim pokušajima zataškavanja, dao ostavku.

Savjeti iz ministarstva za provaljivanje u stanove

Da sve ne bi ostalo samo na jednom mrtvom konju, pobrinuo se Nenad Križić, pomoćnik ministra branitelja Tome Medveda.

On je vukovarskom ratnom veteranu, prema SMS-ovima koje je objavio Telegram, savjetovao da provali u neki od praznih stanova u Vukovaru, a Ministarstvo će zažmiriti.

>> SMS Medvedovog pomoćnika branitelju: "Provali u prazan stan, mi ćemo zažmiriti"

Ozbiljno. Pomoćnik ministra branitelja je 49-godišnjem veteranu Mariju Vrbaniću poručio da će razgovarati s državnim tajnikom da "malo okrene glavu" i dopusti mu da provali u stan. Vrbanić je tvrdnje potkrijepio SMS porukama koje je razmjenjivao s Križićem.

Pomoćnik ministra koji nagovara ljude da provaljuju u stanove je smijenjen iako ga je Medved odmah po izbijanju afere pokušao spasiti, a Indexu su policija i DORH potvrdili da su pokrenuli istragu protiv njega.

Erupcija krkanluka u saboru

Međutim, prava erupcija krkanluka uslijedila je sredinom tjedna. Nakon završetka zimske stanke zastupnici su se vratili u saborske klupe.

Relativno dosadno aktualno prijepodne pretvorilo se u poprište primitivnih obračuna svojstvenih seoskoj birtiji, a ne Hrvatskom saboru. 

>> Krstičević potpuno podivljao u saboru, pogledajte snimku

Prvi je podivljao ministar obrane Damir Krstičević. SDP-ov zastupnik mu se pokušao narugati maketom plastičnog aviona, aludirajući na propalu kupovinu borbenih zrakoplova. Naime, Index je prije nekoliko dana objavio mailove iz kojih se vidi da je SAD više puta i Krstičevića i njegovo Ministarstvo upozoravao o vrlo izglednoj mogućnosti da cijela stvar propadne. I propala je.

Krstičević je poludio na jeftinu provokaciju. Naglo je ustao, silom oduzeo maketu SDP-ovcu i ljutito zavitlao igračku na pod.

Ministar obrane, čovjek koji stoji na čelu Oružanih snaga, bijesan jer mu se oporba ruga zbog očite i sramotne pogreške, izigrava dijete u saboru i lupa zapakiranom igračkom o pod.

Premijerov pokušaj fizičkog obračuna

Nedugo nakon Krstičevićevog ispada na scenu stupa alfa HDZ-ovac. 

Andrej Plenković, šef HDZ-a i predsjednik vlade Republike Hrvatske, u najprimitivnijoj mogućoj maniri pokušao se fizički razračunati sa zastupnikom oporbe. I to zato što ga je ovaj nazvao omraženim nadimkom. 

>> Pogledajte trenutak kad je Plenković krenuo na Grmoju

Nikola Grmoja je stao u obranu Ines Strenje Linić kojoj su, kako tvrdi, HDZ-ovci dobacivali da ona nije ništa učinila za Hrvatsku. Mostovac je Plenkoviću doviknuo da je ona na ratištu bila, za razliku od - anemičnog. I to je bilo dovoljno.

Iako će u kasnijoj izjavi novinarima tvrditi da ga je samo išao nešto pitati, na snimci je vidljivo da je pred premijera stalo nekoliko zastupnika, kao i saborska straža, kako bi spriječili njegovo napredovanje prema mostovcu.

Psovanje na oporbu

Situaciju je dodatno začinio Josip Đakić. 

Dok je trajao sukob Plenkovića i Grmoje, HDZ-ovac je mostovcu u dva navrata rekao: "Odjebi."

"Ajde odjebi tamo, imaš svoju grupu. Odjebi", govorio je Đakić, a onda je netko od HDZ-ovaca Grmoji još doviknuo da je klošar.

>> Đakić prostačio u saboru i psovao Grmoju

HDZ-ov Đakić senior, osim prostačenja po saboru, posljednjih dana je u medijima eksponiran zbog svog sina Ivana. 

22-godišnji Đakić junior, donedavni član HDZ-a, na pravoslavni Božić je objavio odvratnu sliku ustaše koji drži odrubljenu glavu Srbina uz poruku "Svim 'prijateljima' srbićima sretan božić", o čemu je prvi pisao Index. Zbog svoje je objave završio u pritvoru, no sud ga je ubrzo pustio na slobodu. 

HDZ-ovac koji je Grmoji u saboru rekao "odjebi" kaže da sina nije odgojio da mrzi

22-godišnji Đakićev sin inače je vlasnik tvrtke koja upravlja hotelom u Pitomači. Nedavno je izjavio da je sve što posjeduje zaradio u posljednje dvije-tri godine. 

Nakon njegova izlaska iz pritvora, Index je otkrio da Đakić na ruci ima nacističku tetovažu, zombija s kapom časnika zloglasne nacističke organizacije SS. 

Njegov otac Josip Đakić, koji je prije dva dana kolegi iz saborskih klupa, Mostovom Nikoli Grmoji, u dva navrata poručio da "odjebe", izjavio je da sina nije odgojio da mrzi.

Pročitajte više