TJEDAN HRVATSKIH MANJINA od 20. do 25. RUJNA

Tjedan hrvatskih manjina, na kojemu će autohtoni Hrvati iz desetak europskih zemalja predstaviti svoju kulturu, probleme i perspektive, počet će 20. rujna u Zagrebu, rečeno je danas na konferenciji za tisak Hrvatske matice iseljenika (HMI).

Za jubilarni, deseti tjedan, čiji je pokrovitelj Predsjednik Republike Hrvatske, organizator je pripremio dvije izložbe - "Hrvatsko plemstvo u Slovačkoj" autora Jana Botika i izložbu fotografija "Karaševski Hrvati" Dražena Vukov-Colića.

Drugog dana tjedna održat će se Forum hrvatskih manjina, stručni skup za razmatranje statusa manjinskih Hrvata u Europi, koji će voditi Neven Šimac.

Također, predstavit će se HKUD "Ljutovo" iz istoimenog sela pokraj Subotice, folklorni ansambl "Štokavci" iz Čajte u Gradišću, informativno i nakladničko poduzeće hrvatske manjine "Craotica" iz Mađarske, te će biti priređena tribina o istraživaču manjina Stjepanu Krpanu.

Ravnatelj HMI-a Nikola Jelinčić istaknuo je da će se ove godine prvi put na tjednu naći Hrvati iz Slovenije i Makedonije, koji imaju brojne statusne probleme, te će se održati forum na kojemu će se ispitati mogućnost zajedničke akcije manjinskih Hrvata u okviru Europske unije.

Procjenjuje se da oko 300 tisuća Hrvata, čiji su se predci davno iselili iz zavičaja zbog dugotrajnih ratova, živi danas u desetak europskih zemalja - Austriji, Češkoj, Italiji, Mađarskoj, Makedoniji, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji te Srbiji i Crnoj Gori.

(Hina) xiluc ymc

Pročitajte više