Tjedna prognoza Dunje Mazzocco Drvar: Stižu ozbiljna kiša, plimni valovi, pijavice...

Foto: Index, Lucija Novak/Fotosofia

TAMAN kad smo se mi kontinentalci malo ufurali u suho i toplo rujansko vrijeme i pomislili da ćemo ipak dobiti adekvatnu zadovoljštinu za ljetne kišne šokove, jesen je ipak pogledala na kalendar. S druge strane, na obali su odahnuli, masline će se napokon napiti. Doduše, s ovakvom kišom dobiješ gratis i ščige (plimne valove), trombe marine (pijavice) i slične nemani iz asortimana Sredozemnih ciklona.

Ova je situacija prilično neobična jer se ciklone ne gibaju uobičajenim stazama pa ovoga puta nemamo posla s famoznom Genovskom, nego biraju takozvanu Van Bebberovu Vb stazu, pri čemu je podudarnost slova V i b sasvim slučajna. Zapravo se radi o rimskom broju 5 i b varijanti u kojoj ciklona iz srednjeg Sredozemlja ne nastavlja uobičajeno duž Jadrana prema Egejskom moru, nego preko zapadnog dijela Hrvatske juri dalje prema srednjoj i sjeveroistočnoj Europi. Efekti su manje-više isti, vrijeme je koma i ovako i onako, a razlika je u tome što uz ovakav itinerar priličnu količinu kišnog tereta iskrca i na zapadni dio unutrašnjosti i što na Jadranu nemamo onu klasičnu situaciju u kojoj nakon južine dođe bura i sve lijepo počisti.

Nedjelja na ponedjeljak: Ozbiljna kiša i nevremena, moguće poplave

Opet lijeva kao iz kabla. Do ponedjeljka ujutro skupit će se u Hrvatskom primorju između 50 i 100 novih litara po kvadratnom metru. U Gorskom kotaru lokalno vjerojatno i preko sto. Večeras će ozbiljnu kišu dobiti i Istra, posebno Pula i ostatak južne te istočna obala, a nevrijeme je izgledno u cijelom Kvarnerskom zaljevu, uključujući ponajprije Cres i Lošinj. Prema jutru očekuje se još jedan val kiše, jačanje lebićade i dizanje mora pa će jugozapadne i zapadne obale Istre i neka otočka kvarnerska mjesta vjerojatno i poplaviti. Ovdje će kiša prestati sredinom ponedjeljka, ali i popodne još ponegdje može kratko padati. Okrenut će na buru, ali ne onu pravu.

U Dalmaciji jača jugo, vrhunac će mu biti oko 20 sati kad će okretati na oštro, a uskoro i dizati valove i do 2 metra, koji će se pak izlijevati na obale okrenute na jug. U to se vrijeme očekuje i najjača kiša, uglavnom 5 do 40 milimetara. Pritom je na otocima i na južnim dijelovima obale moguće brzopotezno žestoko nevrijeme s tučom srednjeg do većeg zrna. 

Jaka i prilično obilna kiša past će noćas i u središnjoj Hrvatskoj, posebno u najzapadnijim dijelovima, i iako to neće biti ni blizu onim ljetnim izljevima, ne bi bilo loše očistiti odvode i izbjegavati podvožnjake. 

Veći dio Slavonije ovog će puta proći bez vremenskih uzbuđenja.

Što nas čeka u nastavku tjedna?

Već tijekom ponedjeljka smirivanje u najvećem dijelu zemlje, u unutrašnjosti Dalmacije kiše može biti još do kraja dana, a na južnom Jadranu i do utorka ujutro. Bit će svježe i vlažno, sebe i djecu ujutro opremite sa slojem nepropusne odjeće i računajte da će poslijepodne i prilično osjetan jugozapadni vjetar pridonijeti dojmu neugodnog vremena. Na srednjem i južnom Jadranu, s gore najavljenom kišom, u ponedjeljak popodne slijedi još jedan ciklus juga, oštra i zatim lebićade.

Nakon toga imamo pitomiji dio tjedna. U početku ipak dosta hladno, u utorak na kopnu od 5 do 10 °C, a u srijedu se već u gorju očekuju sasvim sitne temperature, na livadama mraz. Dani će biti ugodniji, a najviše sunca možete očekivati u srijedu kad ćemo na kopnu opet mjeriti dvadesetice, na moru i do 23 Celzijeva stupnja.

Zapamtite kako izgleda to sunce (i Sunce isto) jer od četvrtka opet ide južina, sve više oblaka, a od petka i povremene oborine. Potencijalna ozbiljnija kišna epizoda izgledna je u prvom dijelu petka kad bi na sjevernom Jadranu opet mogli napuniti bačvu od pedesetak litara, a jača kiša moguća je i u sjeverozapadnim dijelovima zemlje. S tom novom južinom na moru ide jugo koje će za vikend imati olujnu snagu. Čini se da je to samo početak serije sličnih ciklona, slijedi novo navlačenje nekoliko slojeva odjeće, i to nepropusne.

To miholjsko ljeto, jedno i sveto za njih

Sve to skupa ne izgleda baš kao idilična miholjska kulisa u kakvoj volimo boraviti u prvoj polovini listopada. Parafrazirajući Đoleta, čini se da ove godine Bogu neće kanuti čaj, nego da će mu se svako malo izliti poneki kabao vodurine. No, što bismo od 2020. mogli i očekivati?

Pročitajte više