Prognoza Dunje Mazzocco Drvar: Oprez, prvo ledena kiša pa promjena. Izdano upozorenje

Foto: Index, Pixsell

ŠUGAVA godina završava šugavim vremenom. Europu je zahvatila žestoka ciklona čije su karakteristike potpuno suprotne od laskavog imena koju su joj dali britanski meteorolozi.

Bella je na zapadnim obalama kontinenta podignula valove do 10 metara i izlila desetke litara kiše, a proširit će se preko gotovo cijelog kontinenta. Gotovo da i nema kutka Europe u kojem danas i sutra neće pasti barem malo oborina. Alpsko i dinarsko područje dobit će najviše, a dobar dio ispadat će se već večeras u južnim dijelovima Hrvatske gdje se upravo stvara mala, ali izrazito snažna ciklona iz obitelji onih koje zbog sličnosti s atlantskim olujama (eng. hurricane) na Mediteranu zovemo Medicane.

Uz jako jugo u okretanju preko olujnog oštra na lebićadu, u dijelu srednje i u južnoj Dalmaciji očekuje se izrazito jaka kiša, česta grmljavina, a u dubrovačkom zaleđu padat će susnježica. Kroz noć će se oluja stišati, a jačat će južina pa će se u intermezzu između ove i nove kiše početi slijevati i vodurina od otapanja napadalog dinarskog snijega. Sjevernije, bura se stišala, zatvorene ceste se otvaraju, ali ako putujete večeras kroz planinska područja, a pogotovo kroz Liku, imajte na umu da vas može zahvatiti opasna ledena kiša!

Ljepotica vam može zadati popriličnu glavobolju

Zadnji tjedan u godini počinje još jednom južinom, sličnom onoj pred Božić. Ako budete loše raspoloženi, ako vas bude boljela glava, lako je moguće da se radi o vremenskom utjecaju, kažu biometeorolozi. Jutro podjednako hladno kao današnje, na kopnu većinom sitan minus iako će već biti mjesta gdje će temperatura zbog toplog jugozapadnjaka naglo skočiti. Na moru od 5 do 10 °C.

Na sjevernom Jadranu od jutra povremena slaba kiša, a u Gorskom kotaru i malo snijega koji će biti sve mokriji i brzo se pretvoriti u kišu, zatim kišurina koja će se popodne proširiti na cijelu zemlju. Past će novih 5 do 20 litara po četvornom metru, u gorju i na obali i do tridesetak. Dnevna temperatura većinom znatno viša nego što volimo vidjeti u ovom dijelu godine, u unutrašnjosti od 6 do 10, a na Jadranu između 10 i 15 stupnjeva. Zbog vjetra se ipak neće činiti osobito toplo, upravo s najjačom kišom najjače će i puhati, udari južnog vjetra i do 75 km/h, u gorju oko 110. Slična će biti i snaga juga i oštra koji će privremeno privezati brodove i katamarane, a vjerojatno i neke trajekte.

U utorak proljetno

Vrhunac topline ovoga tjedna očekuje se u utorak kad će temperatura u velikom dijelu zemlje biti iznad 10, a nerijetko i iznad 13 stupnjeva. Bit će promjenjivo, na kopnu uz dosta sunca, a na moru opet uz sve češću i sve jaču kišu.

Od srijede anemična zima

U srijedu zatišje. Ne pred buru, barem ne onu pravu, ali južina će napokon jenjati, zapuhat će slab sjeverac, pod Velebitom umjerena bura, a na ostatku Jadrana sjeverozapadni vjetar. Prevladavat će oblačno, padat će sitna i napokon malo hladnija kiša, i bit će osjetno hladnije nego u utorak. Povremena slaba kiša očekuje se i u većem dijelu Stare godine. 

Novogodišnja noć

Sam ispraćaj ove nesretnice bit će ipak većinom suh, taman da stignete zapaliti prskalicu i s prozora i balkona popratiti pokoji vatromet. Velika je vjerojatnost i da će se bar nakratko razvedriti. Živa na termometrima zadržavat će se negdje na pozitivnoj nuli, što od srca želim i vašim tekućim računima. Na moru prohladno, većinom od 3 do 7 °C, a vjetar okretanju na jugo. Opet.

Nova godina, stara priča

U petak i za vikend jugo i kiša i opet sve kao da se ništa nije promijenilo. Prava zima, svjetliji dani i generalno bolja vremena ostaju i još neko vrijeme samo san.

DHMZ izdao posebno priopćenje

Državni hidrometeorološki zavod izdao je posebno priopćenje zbog promjene koja stiže. U nastavku ga prenosimo:

"Nakon zimskog ugođaja, uz olujnu i orkansku buru, u gorju snijeg, koji je stigao taman za Božić i blagdan Sv. Stjepana, zadnje dane ove godine ispratit ćemo bez 'prave' hladnoće, iako će ponešto snijega, većinom u gorju iznad 800 mnv, biti i u posljednjem tjednu prosinca.

Stiže nam ciklona Bella, kako su je nazvali u Met Office-u, nacionalnoj meteorološkoj službi Ujedinjenog Kraljevstva. Naime, da bi ciklona dobila ime mora imati snažan utjecaj, a Met Office je izdao upozorenja visokog stupnja za vjetar i kišu.

Mi ćemo utjecaj Belle početi osjećati već danas, u nedjelju, 27. 12. jer će tlak zraka naglo padati, za čak 30 hPa u toku jednog i pol dana! Stoga se oboružajte strpljenjem budući da će mnogi biti razdražljivi. No, to nisu najveći problemi koji nas očekuju.

Naime, dok nas ciklona koja nam je donijela zahladnjenje polako napušta, već druga, koja zahvaća cijelu Europu, kuca na vrata pa će buru brzo zamijeniti jugozapadnjak i jugo koje će do ponedjeljka već biti olujno, u gorju i orkansko. Udari vjetra južnih smjerova nerijetko će biti i preko 100 km/h u višem gorju, a moguće i ponegdje na moru stvarajući visoke valove, mjestimice i plaveći rive i obale, te uzrokovati prekide u pomorskom prometu. Već će krajem ponedjeljka vjetar slabjeti, no oprez će u dijelovima zemlje biti potreban i dalje.

Primjerice jug zemlje će idućih nekoliko dana biti najkišovitiji jer se nastavlja pritjecanje vlažnog zraka u jugozapadnoj struji zbog koje će upravo i izostati primjerena hladnoća pa i u većini krajeva minusi. Stoga ćemo vrlo vjerojatno i godinu ispratiti uz kišu, vrlo rijetko u najvišem gorju i pokoju pahulju snijega. Očekivana obilna oborina lokalno može uzrokovati bujične i urbane poplave, dok bi topljenje snijega moglo potaknuti porast vodostaja naših rijeka."

Pročitajte više