Tko će spasiti nas dok Sanader spašava vlastito dupe?

NEDJELJOM u medijima obično dominiraju bombe, crna kronika, bizarnosti i tople ljudske priče. Press konferencija Ive Sanadera uklapa se u svaku kategoriju.

> Zašto je pobjegao Ivo Sanader?

Objava njegova povratka u politiku odjeknula je poput bombe, s posljedicama sličnima auto bombi u Bagdadu. Njezin značaj savršeno se uklapa u vijesti o poginulima, ubijenima, osakaćenima, unesrećenima - očajnima. Dovoljno je i bizarna. A opet, odluka o povratku u politiku kao "spasitelja HDZ-a" - "pobjedničke stranke, a ne stranke od 12 posto" - toliko je dirljiva da će izmamiti suze čak i najciničnijim konzumatorima vijesti. Fali samo Goran Milić da udari glanc u Dnevniku.

Kome više treba Sanader?

Da, nedjelja je idealan dan za političke luzere. Za one koji puni nade odašilju pozive po redakcijama, skuhaju lonac kave, nafrlje termoakumulacijsku peć, pripreme dnevni red s tri aktualno-političke teme i četvrtom točkom "razno", a onda ih istresu pred letargičnim izvjestiteljem Hine koji ne može dočekati kraj šihte. Ostali novinari imali su pametnija posla.

Takva je obična nedjelja. Ovu nedjelju morao nam je pokvariti Ivo Sanader. Neaktivni počasni predsjednik HDZ-a sada želi biti aktivni počasni predsjednik. Možda čak i saborski zastupnik. U svakom slučaju spasitelj. Pitanje je samo: kome on više treba? Ili je ipak stvar u tome da njemu nešto treba. Recimo, saborski imunitet.

Scenarij iz srpnja - ali zakašnjeli

Ovo je scenarij koji se slagao još u srpnju, kad je premijer Sanader bez obrazloženja napustio Vladu. Otišao je kako bi se vratio kao spasitelj. Navodno nije želio prodavati teritorij za članstvo u EU. Onda je pogurnuo luzera Hebranga u kampanju i čekao da neslavno izgubi, kako bi se on sad ukazao kao čovjek koji je vodio "pobjednički HDZ, a ne stranku od 12 posto". Ali između srpnja i siječnja dogodilo se mnogo toga.

Afere ga istjerale na čistinu

U prvom redu, dogodila se lavina afera čiji kraci vode prema Sanaderu. Uhićeni su neki ljudi koji su izravno surađivali s njim ili po njegovu nalogu. Ili za njegov račun. Dogodio se Hypo zbog kojeg će Sanader morati potražiti spas u saborskom imunitetu. Dogodio se i HPB. Dogodila se i Jadranka Kosor, "lutka" koja je potrgala konce i krenula razmišljati svojom glavom. Premijerka koja je osvojila simpatije javnosti, a uspjela je osigurati bokove u HDZ-u. Zadovoljila je apetite čak i Sanaderovih pobočnika, kao što je to Darko Milinović ili čak i amnestirani Božidar Kalmeta.

Kome više treba Sanader? Koalicijski partneri štite Kosoričinu Vladu. Isto bi mogla učiniti i opozicija, suočena s povratkom Sanadera, (naj)većeg od dva zla. Milan Bandić kao predstavnik "sila tame" i kandidat na daljinski upravljač Ive Sanadera nema prevelike šanse za osvajanje Pantovčaka. Sanaderovi mediji pronašli su novog gazdu, točnije gazdaricu. Pronašli su ga i Bajić, Karamarko i ekipa.

Pogriješio odlaskom s vlasti, jasno je zašto

Stoga ovo što je u tradicionalno dosadnu nedjelju učinio Sanader nije ništa drugo nego unutarstranački puč. Shvatio je da mu Kosor hapsi najbliže ljude, da se sužava krug oko njega, da je stjeran u kut pa je odlučio nešto poduzeti. Održao je presicu u stranačkim prostorijama, optužio aktualno vodstvo stranke za nesposobnost, za rušenje rejtinga stranke, za prodaju državnog teritorija, pa čak poručio da pogriješio što im je ostavio stranku i Vladu. Jasno je u čemu je pogriješio.

Može on biti aktivan ili pasivan počasni predsjednik, može biti saborski zastupnik ili lutajući autoritet, može provoditi oanj plan o kojem je Index pisao još u srpnju, ali šanse za uspjeh su male. Onoga trenutka kad je pobjegao s vlasti odrekao se onoga što mu je davalo moć: utjecaja i straha. Nitko ga više ne sluša, nitko ga ne cijeni i ono najvažnije, nitko ga se više ne boji. Izgubio je poluge moći.

Želi popraviti grešku

To je i sam priznao kad je rekao da nije trebao napustiti politiku. Zato sada očajnički pokušava popraviti štetu. Panično spasiti stvar. Želi vratiti utjecaj u HDZ-u kako bi zaustavio afere, na koje se već žalio na zatvorenim sjednicama stranačkih tijela. Želi dobiti saborski imunitet od kaznenog progona, ne shvaćajući da imunitet postoji da bi se ukinuo. Naročito ako se ostane bez političke podrške (poput Glavaša, Rončevića...). Želi pod svaku cijenu pokrpati očerupanu hobotnicu. Uglavnom, skrivao se sve dok ga pravosudna hajka nije istjerala na čistinu.

Što sada slijedi? Raskol u HDZ-u? Obračun Kosor-Sanader sličan obračunu Sanader-Pašalić? S time da bi neki poput Šukera i Kalmete mogli treći puta promijeniti stranu (Ivić, Ivo, Jadranka). Treba li očekivati da Sanaderu pokuca policija na vrata? Hoće li oni Sanader svojim povratkom začepiti usta prijateljima u Remetincu? I što još? Ne prijeti nam valjda deveti krug pakla: Bandić predsjednik, Sanader premijer?

Tuđman, Pašalić, Glavaš... Sanader? 

Jadranki Kosor ovo je idealan - a možda i zadnji - trenutak da se obračuna sa Sanaderom. Da spasi sebe, ali još važnije, da spasi sve nas. Koliko puta smo to već gledali: rat s Pašalićem, rat s Glavašem, odricanje od Tuđmana... Evo, samo da se HDZ još riješi Ive Sanadera, pa onda mogu ispočetka. Osim ako ih Ivo Sanader opet ne "spasi".

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više