Tko je mladi gej demokrat koji je iznenadio Ameriku? Uspoređuju ga s Obamom

Foto: EPA

PETE BUTTIGIEG je osoba za koju je do nedavno malo tko izvan grada South Benda u Indiani, kojem je bio na čelu, uopće čuo. No nakon prvih predizbora za kandidata Demokratske stranke za predsjednika SAD-a, onih u Iowi, ovaj 38-godišnjak je postao neočekivani favorit, ostavio medije i javnost zatečenima, a protukandidate u panici. 

Upravo je Buttigieg izašao kao pobjednik iz kaosa predizbora u Iowi, gdje se zbog nevjerojatnih tehničkih problema s aplikacijom za brojanje glasova na rezultate čekalo danima. Iako je dobio nešto manje glasova od Bernieja Sandersa (25,1% od 26,5%), dobio je više delegata - 14 prema 12. 

>>Nakon kaosa objavljeno tko je pobijedio u Iowi, Biden tek 4. Ovo je pobjednik

Mladi kandidat je 1. siječnja ove godine dao ostavku na mjesto gradonačelnika South Benda. Bio je na čelu ovog grada od stotinjak tisuća ljudi, 306. po veličini u SAD-u, od 2012., kad je imao samo 30 godina. 

Gradonačelnik, časnik, veteran Afganistana, diplomand s Harvarda, gej i kršćanin

No to je samo dio Buttigiegova impresivnog životopisa. On je i bivši mornaričko-obavještajni časnik i veteran rata u Afganistanu, gdje je služio sedam mjeseci 2014. Prije toga je diplomirao na Sveučilištu Harvard u SAD-u i Sveučilištu Oxford u Velikoj Britaniji, nakon čega je od 2007. do 2010. bio konzultant u poznatoj menadžersko-konzultantskoj tvrtki McKensey.

Govori 7 jezika: engleski, francuski, španjolski, talijanski, malteški, arapski, norveški i farsi, odnosno afgansko-perzijski. Sin je imigranta iz Malte i bivšeg sveučilišnog profesora književnosti, a i majka mu je sveučilišna profesorica. 

Godine 2015. javno se deklarirao kao gej. To nije naškodilo njegovoj političkoj karijeri, dapače 2015. je ponovo dobio izbore s nevjerojatnih 80% glasova. Godine 2018. se vjenčao sa svojim suprugom Chastenom Glezmanom. Unatoč tome, Buttigieg je vjernik i pripadnik Episkopalijske crkve. Glumac Michael J. Fox prikladno ga je opisao kao "ljevorukog, malteško-američkog, episkopalijskog, milenijskog, gej-veterana". 

Još prije nekoliko desetljeća bilo bi, kao piše BBC, nezamislivo da deklarirani gej postane kandidat jedne od dviju velikih stranaka. Republikanci su tada dobivali glasove na protivljenju istospolnom braku, a mainstream demokrati su uglavnom izbjegavali tu temu. I bivši predsjednik Barack Obama se, znakovito, protivio legalizaciji istospolnog braka u predizbornoj kampanji 2008., da bi 2012. "evoluirao" prema potpori gej-braku, kako je sam rekao. 

O tome koliko je njegova dob neuobičajena za kandidata najbolje svjedoči činjenica da se na prošlim izborima ne bi ni mogao kandidirati jer je minimalna dob za predsjednika SAD-a 35 godina. Njegova pobjeda u Iowi znak je da ima realne šanse postati i kandidat na predsjedničkim izborima. U posljednjih 50 godina, samo dvojica demokrata koji nisu već bili u Bijeloj kući dobili su predizbore u Iowi: Al Gore i John Kerry.

Je li gradonačelnik Pete novi Obama?

Vjerojatno najzabavnija stvar u vezi ovog demokrata je njegovo prezime, za koje je objasnio da je malteško, odnosno muke novinara i političara s njegovim izgovaranjem: But-edž-edž. Nije ni čudno što je dobio jednostavniji nadimak koji je prigrlio i u kampanji: gradonačelnik Pete (eng. Mayor Pete).

U američkoj politici postoji izreka: demokrati se u svog kandidata zaljube, a republikanci se postroje iza njega. Nakon što su prošli izbori odstupili od tog pravila, s bombastičnim populistom Trumpom i predstavnicom establišmenta Hillary Clinton kao "manjim zlom", ovi bi mogli biti potvrda tog pravila, sa šarmantnim mladim demokratom kojeg neki već uspoređuju s Obamom. 

"Apsolutno volim njegovu energiju. Volim njegovo mladenaštvo. Mislim da bi to bila potpuno nova, svježa perspektiva u Washingtonu, što očajnički trebamo", rekla je jedna njegova simpatizerka, Suzan Szyldo iz New Hampshirea koja je došla na njegov predizborni skup na kojem je gostovao i Fox.

"Zaista smo uzbuđeni što imamo prvog predsjedničkog kandidata koji se identificira kao gej. Mnogo znači to da ga možemo vidjeti uživo", komentirali su supružnici Scott Hadland i Jason Bassi iz Massachusettsa.

"Gledao sam debatu neku večer i poštujem druge kandidate, ali oni svi viču na mene. On se ne dere. On razgovara sa mnom. On je tip koji je tih i ima poantu u razgovoru", zaključio je Fox. 

Glavna slabost: Nedostatak iskustva u nacionalnoj politici

No bez obzira na ovu nekonvencionalnu biografiju, njegov politički rezime prilično je mršav u odnosu na protukandidate. Favorit prema anketama je i dalje, unatoč slabom četvrtom mjestu u Iowi, bivši senator iz Delawarea i potpredsjednik za vrijeme Obame, Joe Biden.

Još dvoje kandidata koji uz Bidena i Buttigiega imaju najveće šanse izaći na izbore protiv predsjednika Donalda Trumpa također su senatori - Elizabeth Warren iz Massachusettsa i Bernie Sanders iz Vermonta. Warren je, prije nego što je 2013. postala senatorica, bila profesorica prava specijalizirana za zakone o bankrotu, a u vrijeme financijske krize i na čelu Panela za nadzor Kongresa koji je nadgledao implementaciju zakona o hitnoj ekonomskoj stabilizaciji. 

Sanders je naširoko poznat kao predvodnik lijevog, socijalističkog krila Demokratske stranke i žestoki zagovornik borbe protiv nejednakost i kontrole najbogatijih 1% stanovništva nad američkom politikom te za besplatno zdravstvo i školovanje za sve, Zeleni novi deal i smanjenja vojnog proračuna. 

Biden je pak imao značajnu ulogu u najbitnijim postignućima predsjednika Obame: donošenju zakona o zdravstvu, takozvanog Obamacarea koji je osigurao zdravstveno osiguranje za 20 milijuna neosiguranih ljudi, spašavanje američkog autogiganta General Motorsa od bankrota za vrijeme financijske krize i nuklearni sporazum s Iranom. Buttigieg, s druge strane, nema iskustva u politici na nacionalnoj razini.

Bidenov predizborni stožer je to i nabio na nos u prilično zajedljivom spotu, u kojem je usporedio ove projekte s Buttigiegovim postavljanjem dekorativnih svjetala pod mostove i donošenjem regulative za skenere čipova za kućne ljubimce. 

Sanders: Njega doniraju veliki financijeri

"Ovaj tip nije Barack Obama", podbo ga je Biden na pitanje novinara je li njegova kritika na račun Buttigiega o nedostatku iskustva ista kao kritika Hillary Clinton na račun Obame 2008. 

Demokratski socijalist Sanders napao je Buttigiega s drugog boka, napadajući ga zbog donacija milijardera i korporacija: "Ako ste ozbiljni oko političke promjene u Americi, ona neće doći od nekoga tko dobiva mnogo novca od direktora  farmaceutske industrije i financijera industrije fosilnih goriva", rekao je Sanders.

"Ja ne vodim kampanju koju su oblikovali konzultanti. Ne nudim prijedloge koji su pažljivo složeni da ne bih uvrijedili velike donatore. Ja sam davno prošla tu točku", obrecnula se na njega i Warren.

Još jedna kandidatkinja koja traži glasove "umjerenih" demokrata i neodlučnih, senatorica Amy Klobuchar, prozvala ga je zbog njegove kritike washingtonskih veterana kao pripadnika establišmenta. "Lako je prozivati Washington jer to je popularno. Puno je teže voditi naciju", zaključila je.

Jasno je zašto su drugi kandidati usmjerili svoju paljbu baš na Buttigiega. Međutim, lako je moguće da njegova pobjeda u Iowi, pa čak i vjerojatna pobjeda na večerašnjim predizborima u New Hampshireu, nipošto nije garancija da će dobiti predizbore u većini od 50 saveznih država. U nekima, poput Nevade i Južne Karoline, ankete ga stavljaju na daleko peto mjesto. Na nacionalnoj razini njegova podrška i dalje je u jednoznamenkastim postocima. 

"Mislim da će i dalje njegov najveći izazov biti to da uvjeri glasače diljem zemlje da može pobijediti na izborima", rekao je još jedan Buttigiegov pristaša, Joshua Goldstein. Njegov odgovor na pitanje kako će Buttigieg to napraviti dosta je znakovit.

"Nemam pojma", odgovorio je Goldstein. 

Pročitajte više