Tko je nervozan, Sanader ili novinari?

ONLINE izdanje Jutarnjeg lista u četvrtak je navečer oko 22 sata pod naslovom "HND: Sanader guši slobodu medija" na svojoj stranici imao objavljenu vijest o reakciji HND-a na kritike koje su u posljednjih nekoliko dana novinarima i medijima uputili suradnici premijera ministar Ivica Kirin, te glasnogovornici Ratko Maček i Zlatko Mehun. Dva sata kasnije, isti je naslov promijenjen u nešto blažu varijantu: "Premijer Sanader je nervozan zbog izbora".

Sumnjičavi kakvi jesmo, a svjesni činjenice da se nerijetko govorka o premijerovim osobnim intervencijama kada su medijski naslovi nepoćutni po njegov lik i djelo u pitanju (iako takve stvari redovito bivaju demantirane, kao u nedavnom slučaju kada je uprava Večernjeg lista zabranila objavu Glavaševa intervjua, a koji je uslijedio nakon što je Sanader navodno "zvrcnuo" donedavnog glavnog urednika Večernjeg lista Miljenka Manjkasa koji je, usput budi rečeno, nedugo nakon toga smijenjen) kontaktirali smo redakciju Jutarnjeg.hr-a, ne bi li doznali je li njima u tih dva sata možda zazvonio telefon.

Nismo ni očekivali drugi odgovor od onoga "Nije", no za svaki slučaj provjerismo. Razgovarali smo sa zamjenicom glavne urednice online izdanja Jutarnjeg, Marijom Kosor Jelenacom, koja nam kaže kako naslov članka nije bio promijenjen iz nekog posebnog razloga.

Nema ništa čudno u tome da se na internet portalima mijenjaju naslovi ili sam tekst, no naslovi promijenjeni nakon većeg vremenskog razdoblja, kao što je to primjerice dva sata (koliko je dovoljno da isti naslov ostane zamijećen, pa i od strane premijera), izazivaju pozornost. Pogotovo ako iznad istog teksta ostaje naznačen datum objave i posljednje izmjene u članku, a koji se očigledno ne podudara sa stvarnom situacijom (tekst, je naime, objavljen u četvrtak u večernjim satima, dok je naslov promijenjen oko 24 sata. Za članak sada piše kako je isti objavljen u četvrtak, 11.1. u 19:43, kada je navodno bila i posljednja izmjena).

"Radi se o tomu da u online izdanju prepisujemo tekstove iz tiskanog izdanja Jutarnjeg lista, a spomenuti je naslov u drugom tiskanom izdanju bio drugačiji nego u prvom. Vremenska razlika između prvog i drugog izdanja je malo veća, baš iz tog razloga da se nešto može promijeniti, ukoliko za to bude potrebe." - kazala je u razgovoru za Index Kosor Jelenaca.

Upitana o tome mora li naslov u online izdanju Jutarnjeg biti jednak onom u tiskanom, Kosor Jelenaca odgovara da ne mora, te da to "ovisi o procjeni u datom trenutku". "Možda je netko prenapuhao prvi naslov, pa je došlo do izmjene istoga, ali nikakvih intervencija nije bilo." - zaključuje krajem razgovora zamjenica glavne urednice weba Jutarnjeg.

O procjenama vezanima za pojedine tekstove o premijeru ne bismo, no jedno je sigurno: netko je svakako nervozan, ili premijer pred izbore ili novinari pred premijerom.

B.S.
Screenshot: Jutarnji.hr

Pročitajte više