Tokelau na referendumu odbacio samoupravni status

NA TOKELAU, skupini od tri koraljna atola u središnjem Pacifiku kojima upravlja Novi Zeland, jučer je pod okriljem UN održan refererendum o samoupravi.

Po prijedlogu koji je stavljen na referendum Tokelau bi, po prvi put otkako je 1889. godine postao britanskim protektoratom, stekao samoupravu. Britanci su 1916. vlast predali Novom Zelandu, a prije dvije godine su započeli pregovori o tome da Tokelau stekne isti onakav status kakav uživaju Niue i otočje Cook - samoupravni teritoriji slobodno udruženi s Novim Zelandom.

Na referendum je izašlo 95 % upisanih birača, a za prijedlog je glas dalo njih 60 %. No, za uspjeh referenduma je bila nužna dvotrećinska većina, pa će Tokelau i dalje ostati nesamoupravni teritorij. Tokelau je s 1500 stanovnika jedan od najmanjih teritorija na svijetu. Domorodačko stanovništvo se uglavnom bavi uzgojem kokosa, ali to nije dovoljno za preživljavanje, pa otok ekonomski u potpunosti ovisi o dotacijama od strane novozelandske vlade.

Uz uzgoj kokosa, jedan od glavnih izvora prihoda za Tokelau su poštanske marke. U posljednje vrijeme je Tokelau, po uzoru na neke druge pacifičke otoke-države i slične teritorije, pokušao stvoriti novi izvor prihoda prodajom internetskih domena koje završavaju na ".tk". Mnogi neuspjeh refererenduma tumače strahom velikog dijela Tokelauanaca da bi ih vlada u Wellingtonu u slučaju pozitivnog ishoda ostavila na cjedilu.

D.A.

Pročitajte više