Tomašević: Ukidamo reklame s tramvaja i autobusa, vraćamo im plavu boju

Foto: PIXSELL/Slavko Midzor

ZAGREBAČKI gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je redovitu konferenciju za novinare. Glavne teme bile su novi sustav razdvajanja i odvoženja otpada, zatim stanje s plinskom opskrbom u Zagrebu i teme poput prometnih gužvi, izgradnje dječje bolnice i sl. Uz Tomaševića, na presici su bili njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet.

Presicu ste mogli pratiti uživo na Indexu.

"Vraćamo plavu boju tramvajima, reklame su prošlost"

Tomašević je najavio vraćanje plave boje tramvajima i autobusima. "Reklame na gradskom prijevozu su prošlost", rekao je kratko gradonačelnik Zagreba. Podsjetio je na nepovoljne ugovore koje je s privatnim poduzećem potpisala prethodna vlast. "Nećemo dozvoliti da se Zagreb pretvori u šoping-centar. Od poslovnog dogovora ugovorenog još za mandata Milana Bandića Grad je uprihodio samo četiri milijuna kuna godišnje", dodao je.

"Grad ZET-u uplaćuje milijardu kuna subvencija. S te perspektive i s obzirom na vizualno zagađenje, pokrenuli smo reviziju ugovora", rekao je. Ugovor je sklopljen bez pribavljenog mišljenja nadležnog ureda, ustvrdili su iz Grada, pa je tvrtki poslana obavijest o raskidu ugovora, a postupno će se uklanjati reklame s tramvaja i autobusa.

 

Tomašević je podsjetio na natječaj za Advent koji je još uvijek u tijeku te pozvao poduzetnike da se na njega jave jer je rok pri kraju, do 15. listopada. 

"Gradska poduzeća više neće raditi s vanjskim agencijama"

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec rekla je da gradska poduzeća neće više raditi s vanjskim agencijama niti će angažirati vanjske agencijske radnike te da će ta vrsta suradnje biti svedena na apsolutni minimum. Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet predstavio je obnovljene škole, kao i one koje se planiraju obnoviti tijekom 2023. godine. 

"Kreću radovi u Škorpikovoj"

Tomašević je najavio radove u Škorpikovoj ulici koji počinju u četvrtak. Dodao je da će se asfaltirati te da će radovi trajati manje od tri tjedna. "Propusnost prometa bit će smanjena", kazao je zagrebački gradonačelnik Zagreba.

Izgradnja stadiona

Na novinarsko pitanje o izgradnji stadiona, Tomašević je rekao da mu je izjava glasnogovornika vlade prva informacija jer grad s Dinamom već godinu dana vodi pregovore o tome. "Od grada se tražilo da osigura zemljište, a investitor je Dinamo. Mi radimo na tome jer zemljište nije u potpunosti u vlasništvu grada, a ovo mi je prvi glas." 

Tomašević je pozdravio sva ulaganja vlade u sportske infrastrukturne objekte i podsjetio da dvorana Doma sportova nije obnovljena od potresa te se nada da će dio vladinih ulaganja završiti i tamo, kao i u bazenu u Španskom o kojem se već godinama govori. 

"Zagrebu ne treba nova lokacija za stadion, već treba srušiti ovaj stadion na ovoj lokaciji i izgradi novi na mjestu maksimirskog", kazao je i dodao da se mora obnoviti i stadion u Kranjčevićevoj.

Novi sustav razdvajanja otpada

Tomašević je ponovio da se novim sustavom razdvajanja otpada konačno naplaćuje prema učinjenom otpadu, no da točne podatke još nema. "Mi smo još daleko od Osijeka, koji je na 50% u odvajanju otpada, mi smo na nekih 30%", kazao je i dodao da "sav otpad ide na Jakuševac, ali je tamo distributivni centar koji dalje razdvaja otpad. "Bio-otpad ide na kompostanu i uskoro ćemo pozvati građane da mogu doći i besplatno uzeti kompost", odgovorio je na kritike da "sav otpad ide na isto mjesto".

"Čistoća prodaje otpad i tako je nastala ušteda od 60 milijuna kuna godišnje. Zbog toga dio ugovora s CIOS-om Grad ne konzumira jer dio čini sama Čistoća", rekao je Tomašević. Govoreći o kategorijama građana koje imaju mogućnost za dobivanje besplatnih ZG vrećica, gradonačelnik je kazao da će se te kategorije proširiti i na druge korisnike.   

Tomašević je najavio smanjenje broja odvoza miješanog otpada jer, kaže, "to više neće biti potrebno", nakon što u potpunosti zaživi razdvajanje otpada. "Prioritet su podzemni spremnici jer ne možemo dozvoliti nagrđivanje grada, a taj dio će u centru grada financirati grad jer je riječ o građanima koji plaćaju najveće doprinose uključujući i one za spomeničke rente i slično."      

 

"Sve više trgovina ima ZG vrećice"

"Ideja nije da samo umjesto kanti imamo bokseve jer onda bi došli na isto, imali bi grad pun bokseva, a za sada inzistiramo na stavljanje spremnika na privatnu površinu stanara, a ne na javnu površinu."

Kazao je da sve više trgovina ima ZG vrećice i da će se nedostatak ubrzo riješiti te da neke trgovine nisu htjele sklopiti ugovore s Čistoćom uz maržu od 3 posto. "Stvar će se ubrzo stabilizirati, zahvaljujem građanima na suradnji, sve više stvari u centru grada funkcionira sve bolje i bolje, sve kante su sklonjene iz centra grada", rekao je Tomašević.

Novi kamioni Čistoće

"Posebni, veći korisnici, poslovni subjekti, poput grada Zagreba ne koriste vrećice, ali plaćaju cijenu po volumenu, a model s vrećicama nije za sve poslovne subjekte jer to ne bi imalo smisla", dodao je. 

Najavio je dolazak deset novih kamiona Čistoće do idućeg tjedna, kako bi bilo još više odvoza otpada.   

Pročitajte više