Istraživanje: Velika većina Zagrepčana protiv mjere roditelj odgojitelj

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

RAD gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića podržava 60.5 posto Zagrepčanki i Zagrepčana, pokazuje ispitivanje javnog mnijenja koje je naručila platforma Možemo, a provela agencija IPSOS.

Njegov rad u potpunosti podržava 22.3 posto, a djelomično 38.2 posto ispitanika. U potpunosti ga pak ne podržava 14.1 posto ispitanih, a djelomice 22.8 posto. Među biračima stranaka na lokalnim izborima održanim 2021. podržava ga 89 posto onih koji su glasali za Možemo-Zagreb je NAŠ!-Nova Ljevica -ORaH-Za grad!, 60 posto birača SDP-a, 57 posto onih koji na prethodne lokalne izbore nisu izašli, 38 posto birača HDZ-HSLS-HSU, 37 posto birača Mosta, 29 posto birača BM365 i 21 posto birača Domovinskog pokreta.

Većina podržava otpuštanje viška zaposlenika Holdinga

Gotovo tri četvrtine Zagrepčanki i Zagrepčana, odnosno 72.6 posto ispitanih, podržava plan otpuštanja viška zaposlenih unutar tvrtki Zagrebačkog holdinga, dok otpuštanja ne podržava njih 23.3 posto, a 4.1 posto ispitanih ne zna.

Zanimljiva je i struktura podrške otpuštanjima viška zaposlenih među biračima različitih stranaka i koalicija koji su izašli na lokalne izbore u Zagrebu 2021. Tako najveću podršku otpuštanjima daju birači Možemo-Zagreb je NAŠ!-Nova Ljevica -ORaH-Za grad!, 89 posto, a iza birača vladajuće koalicije drugi najveći podržavatelji plana otpuštanja su birači Mosta s 80 posto.

Slijede ih birači SDP-a i birači ostalih opcija nenavedenih u ispitivanju sa 66 posto, 64 posto onih koji nisu izašli na izbore, a zatim su tu birači HDZ-HSLS-HSU-a sa 61 posto. Otpuštanja podržava 60 posto birača Domovinskog pokreta, kao i 57 posto birača Bandić Milan 365. Novi model sakupljanja komunalnog otpada u Zagrebu podržava ukupno 66.7 posto Zagrepčanki i Zagrepčana, pokazalo je isto ispitivanje javnog mnijenja, ne podržava 30.8 posto, dok 2.4 posto ne zna.

Novi model u postotku najviše podržavaju birači Možemo-Zagreb je NAŠ!-Nova Ljevica -ORaH-Za grad!, 82 posto, 69 posto onih koji nisu glasali na izborima, a obuhvaćeni su anketom, 63 posto birača BM365, 58 posto birača SDP-a, 56 posto birača Mosta i HDZ-HSLS-HSU-a te 51 posto birača Domovinskog pokreta.

Više od dvije trećine smatra da mjera roditelj odgojitelj nije bila pravedna

U anketi su istraživani i stavovi građana o mjeri roditelj odgojitelj. Više od dvije trećine, 67 posto Zagrepčanki i Zagrepčana, smatra da mjera roditelj odgojitelj nije bila pravedna jer svi roditelji u gradu Zagrebu nisu bili stavljeni u isti položaj.

Mjera roditelj odgojitelj nije dovela do povećanja broja djece u Zagrebu te je novac nužno usmjeriti za izgradnju vrtića i škola i drugih sadržaja za djecu - djelomično ili potpuno se slaže 71% Zagrepčana. Ispitivanje javnog mnijenja provela je krajem travnja 2022. agencija IPSOS na 600 ispitanika u slučajnom, dvoetapno stratificiranom, reprezentativnom uzorku ispitanika starijih od 18 godina s prebivalištem u Zagrebu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više