Tomčić protiv koalicije s HDZ-om

PREDSJEDNIK HSS-a Zlatko Tomčić najavije kako će Predsjedništvu HSS-a predložiti da na sutrašnjoj sjednici odluči o nesudjelovanju stranke u koalicijskoj vlasti predvođenoj HDZ-om, ali da podrži formiranje manjinske ili većinske Vlade kojoj će mandatar najvjerojatnije biti predsjednik HDZ-a Ivo Sanader.

Predsjedništvu ću predložiti da ne ulazimo u koalicijsku vlast, ali da podržimo formiranje manjinske ili većinske vlade koju će, pretpostavljam, sastavljati Ivo Sanader, rekao je Tomčić na konferenciji za novinare.

"Glasovat ćemo o povjerenju vladi i biti u konstruktivnoj oporbi te glasovati za prijedloge koji su nam po programu prihvatljivi i biti protiv neprihvatljivih", dodao je.

Naših deset zastupnika ne daje nam pravo da na bitan način utječemo na politiku nove vlasti i ne želim nikome iz HSS-a omogućiti položaje na kojima ne bi mogli provoditi HSS-ovu politiku, rekao je.

O svojoj je odluci izvijestio Sanadera koji ju je, tvrdi, prihvatio na "miran i političan način". Dodao je kako je prekinuo pregovore s HDZ-om o koaliranju, koji se mogu nastaviti ako Predsjedništvo HSS-a ne prihvati njegov prijedlog, u što, kako je rekao, ne vjeruje.

Kaže da je obilazeći regionalne stranačke ogranke stekao dojam da pojedini dijelovi HSS-a nisu zadovoljni ulaskom stranke u koalicijsku vlast, te da stoga stranku nije želio dovesti u opasnost od podjela zbog različitih stavova.

Tomčić nije želio odgovoriti na novinarsko pitanje, je li istina da koaliciju s HDZ-om podržvaju samo ogranci stranke u Dalmaciji.


"Želim omogućiti stabilnost stranke i saniranje loših izbornih rezultata", rekao je, istaknuvši da zbog suprotnih mišljenja HSS-ovaca o tome treba li koalirati s HDZ-om ne očekuje ekstremnije reakcije u stranci.

Na novinarski upit, hoće li se HSS-ovci potpisati na dokument kojim jamče podršku novoj vladi, rekao je da Ustav predviđa samo konzultacije, ali da će pristati i na potpisivanje ako tako bude odlučeno.

"Ako Predsjedništvo potvrdi moj prijedlog, idemo na konzultacije s predsjednikom države gdje ćemo reći da ćemo glasovati za povjerenje vladi kojoj će mandatar, pretpostavljam, biti Sanader", dodao je.

Tu ćemo vladu podržati jer, kako je kazao, izbornim pobjednicima treba omogućiti da upravljaju državom, a posebno zato da bi se vlada što prije uhvatila u koštac s gorućim problemima u državi.

Hrvatska si ne smije dozvoliti luksuz da se formiranje nove vlade otegne na nekoliko mjeseci, jer bi trpili ogromnu štetu, kazao je Tomčić, dodavši kako će, ako tako odluči Predsjedništvo, HSS-ova podrška vladi biti doprinos stranke stabilizaciji države.

Tomčić je najavio da će se svi HSS-ovci povoći iz tijela vlasti.

Većina HSS-ovih ogranaka protiv koalicije s HDZ-om

Još krajem prošlog tjedna bilo je jasno da neslaganje oko stope PDV-a nije kamen spoticanja među HDZ-om i HSS-om, kao što se to javnosti željelo prikazati, već nezadovoljstvo velikog dijela Tomčićeve stranke da se ide u koaliciju s HDZ-om.

Tomčić je u petak obišao nekoliko županijskih organizacija kako bi na terenu analizirao neuspjeh na održanim parlamentarnim izborima, ali i ispitao što stranački ogranci misle o koaliranju s HDZ-om. Iako su u HSS-u željeli da sve informacije ostanu tajna, u javnost je procurilo da se većina županijskih odbora HSS-a protivi koaliranju s HDZ-om. Sigurno je da je protiv koalicije s HDZ-om ogranak Sisačko-moslavačke, Zagrebačke županije. Protiv je i virovitički ogranak, dok su podružnice HSS-a u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji bez konkretnih odluka.

Tomčić je jučer posjetio stranačke ogranke u Varaždinskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, gdje su se vodili vrlo polemični razgovori. Predsjednik HSS-a novinarima nije želio reći niti riječi, no atmosfera u kojoj su protekli razgovori HSS-a pokazivala je da se i ti ogranci protive koaliranju s HDZ-om.

U Bjelovaru je Tomčića dočekala vijest da je Mladež HSS-a te županije dvotrećinskom većinom zauzela stav da stranka ne smije ulaziti u koaliciju s HDZ-om.

Zdenka Čuhnil, saborska zastupnica HSS koja predstavlja manjine Čeha i Slovaka, obavijestila je Tomčića da te nacionalne manjine ne žele dati glas HDZ-u.





 

Pročitajte više