Tomčić u Splitu: dobro je što HSS nije ušao u koaliciju s HDZ-om

Predsjednik HSSa Zlatko Tomčić večeras je u Splitu, na izbornoj skupštini gradskog ogranka te stranke, kazao kako je dobro što HSS nije ušao u koaliciju s HDZom nakon parlamentarnih izbora, jer, ocijenio je, HDZ nije dobro iskoristio veliku priliku koju je dobio.

Tomčić drži da se već nakon tri mjeseca pokazalo da HDZ "nije sposoban ni spreman riješiti temeljne stvari u državi". "Premda sam se", rekao je Tomčić, "i sam lomio kao i cijelo predsjedništvo HSS-a u odluci da prihvatimo ponuđenu koaliciju, na kraju smo ocijenili da time ne bismo mogli pridonijeti boljitku života hrvatskog čovjeka. Pokazalo se da smo bili u pravu", ustvrdio je, "jer da smo ušli u koaliciju ili bismo morali trpjeti sve s čime se ne slažemo, ili bismo je već morali napustiti".

Tomčić je Vladi zamjerio, kako je rekao, amaterski i nedopustivo loš i pogrešan Zakon o PDV-u koji će, smatra on, napraviti velike štete gospodarstvu. Tomčić je premijeru Sanaderu i Vladi uputio zamjerke i zbog, kako je ustvrdio, "nezakonitog postupanja u pregovorima s Europskom unijom o uvoznim kvotama za poljoprivredne i prehrambene proizvode koje će se primjenjivati nakon proširenja EU u svibnju, a zbog čega je HSS podnio zahtjev za interpelacijom o radu Vlade. Kazao je kako time žele postići da položaj Sabora bude onakav kakav mu je Ustavom zajamčen, a to je kontrola Vlade. Vlada niti je tražila niti je od Sabora dobila mišljenje, a mjesecima "amaterski i proizvoljno" o tome pregovara u Bruxelesu što nas može koštati teške milijarde eura, izjavio je Tomčić.

Ovako grube poteze i previde nikada nismo radili u koaliciji s kojom smo prije izbora obnašali vlast, kazao je Tomčić, a usto, dodao je, nedopustivo je i da se u Saboru ne raspravlja o suradnji s Haškim sudom i ne sudjeluje u obrani nacionalnog dostojanstva od napada na Domovinski rat i temelje hrvatske države kada se vodstvo države u vrijeme Domovinskog rata i akcije "Oluja" proglašava zločinačkom organizacijom. Vlada nas ne može braniti pred sudom bez da dobije placet od Sabora, naglasio je Tomčić.

HSS je na parlamentarnim izborima doživio velik poraz, podsjetio je, ali o tome trebamo prestati govoriti, baviti se samim sobom, nego se okrenuti budućnosti. Tko to ne može i tko ne može prestati čeprkati po tuđoj i vlastitoj prošlosti neka se distancira, poručio je, i neka se bavi poslovima koje misli da zna i može, pa bio to i Trogir (u kojemu su vijećnici HSS-a podržali HDZ u rušenju koalicijske vlasti s SDP-om). Dok je bio na vlasti, HSS je, rekao je Tomčić, izgubio nadzor nad pojedinim djelovima stranke i ljudi su se okrenuli vlastitim probicima, ali to ni Tomčić ni HSS neće tolerirati, kazao je i zatražio od splitskih HSS-ovaca da budu aktivni u rješavanju krize vlasti u Splitu (gdje je 9 oporbenih vijećnika potpisalo zahtjev za opozivom gradonačelnika na čelu koalicije u kojoj je i ta stranka). Poručio im je da ako koalicija ne može više skupa, neka prihvate nove izbore, iako je to, dodao je, suludo 11 do 12 mjeseci prije redovnih izbora. Jednako tako pozvao ih je da ne sudjeluju u nekom novom "preslagivanju karata" u gradskoj vlasti, jer je to i nepošteno i nemoralno.

Na izbornoj je skupštini za predsjednika splitskog HSS-a, velikom većinom 98 nazočnih izaslanika, ponovno izabran dosadašnji predsjednik Željko Sikirica.

(Hina) xdstr ymć

Pročitajte više